• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Камелия Нейкова, ЦИК: Всички трябва да гласуваме, това е дълг на всеки български гражданин

Камелия Нейкова, ЦИК: Всички трябва да гласуваме, това е дълг на всеки български гражданин

/КРОСС/ Всички трябва да гласуваме, това е дълг на всеки български гражданин. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова в интервю за предаването „120 минути" по бТВ.

Тя напомни, че на тези избори за втори път масово се гласува само с машини във всички секции с над 300 избиратели в списъците.

„Когато избирател се затруднява, без да се нарушава тайната на гласуването, може да се окаже помощ от разстояние. Елементарно е гласуването с машини", каза Нейкова.

Относно сигурността на машинния вот тя обяви, че е предвидено да се удостовери съответствието на софтуера и на типа устройство за гласуване от три държавни институции: Министерство на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Те излизат с доклад и със свое решение, всичко е наред. ЦИК очаква техния доклад в началото на следващата седмица.

На изборите на 2 октомври с хартиени бюлетини ще се гласува в около 2200 секции в страната от общо 11 600 и в 450 в чужбина. Все още не са сформирани секциите в болнични заведения, а до утре - 26 септември, хората с увреждания могат да заявят гласуване в подвижна урна, уточни Нейкова.

Във всяка секционна комисия разписките ще се броят ръчно в секциите. Флашките от машините за гласуване пристигат в ЦИК и от тях се извличат данните от гласуването, въз основа на които се определя изборният резултат. „Контролните разписки са контролни, те служат за това да се сравни дали действително вотът на избирателя е отбелязан на контролната разписка такъв, какъвто е даден", поясни тя.

Около 400 машини са били изпратени в различни части на страната за разяснителната кампания и пробно гласуване, заяви Нейкова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.