- 14 Окт 2024 |
- USD / BGN 1.7881
- GBP / BGN 2.3366
- CHF / BGN 2.0856
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 8°C
Ябълките и къпините могат да намалят риска от немощ
28 Май 2023 | 07:15
/КРОСС/ Растителните храни с флавоноли могат да допринесат за намален риск от немощ, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на американски учени.
Флавоноидът кверцептин, който се съдържа в ябълките и къпините, е с най-силно подобно действие.
С всеки допълнителни 10 мг флавоноли дневно, колкото осигурява средно голяма ябълка, рискът от немощ намалява с 20 процента.
Това състояние най-често се характеризира с мускулна слабост и обща умора. Около 10 процента от хората над 65 години са засегнати от него. При хората над 85 години броят им се увеличава между 25 и 50 процента.
Сегашните препоръки за предотвратяване на мускулната слабост акцентират на приема на протеини. Според учените от Медицинския факултет към Харвардския университет полезни са и много други храни.
Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.