• 30 Май 2024 |
 •  USD / BGN 1.8015
 •  GBP / BGN 2.2975
 •  CHF / BGN 1.9742
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 24°C

Патриарх Неофит: Нека се възползваме от дните на Богородичния пост, да оставим грижите и злобата

Патриарх Неофит: Нека се възползваме от дните на Богородичния пост, да оставим грижите и злобата

/КРОСС/ „Светилниците ни трябва да стоят винаги запалени, така щото всеки от нас да бъде по всяко време готов за среща с Господа - така, както готова е била и Пречистата Дева Богородица в деня на своето славно Успение". Това казва Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в обръщението си по повод началото на Богородичния пост, съобщават от Българската патриаршия.

„Всяка богослужебна година постният период, предшестващ празника на славното Успение на нашата небесна Майка и Всецарица, и всякога Дева Богородица, е благодатна възможност да оставим настрана грижата за земното и суетата на този свят, заедно с всичките му тревоги и безпокойства, и да насочим духовния си взор към вечната участ, като се съсредоточим върху едното потребно (Лука 10:42), което Господ ни е оставил като Свой Нов завет с човечеството: Благата вест за Царството Божие", гласи част от обръщението на патриарх Неофит.

Той отбелязва, че с молитва и изпитване на себе си и съвестта си хората трябва да се вслушаме в гласа на сърцето, което е мистичен център на човешката личност и наш най-верен ориентир в мислите и действията ни. Да погледнем в дълбочина и сами да си дадем отговор на най-важния за всеки християнин въпрос - съответства ли животът ни на нашата вяра - така, както земният живот на Божията майка е бил в съгласие с Божията воля, за да може и вечната ѝ участ да бъде тази, която Бог е определил за всекиго от нас в Своя предвечен промислителен творчески план.

„Нека се възползваме от тези благословени дни на Богородичния пост, които с майчинска грижа за своите чеда светата Църква е определила, и ни дава възможност да се подготвим достойно за предстоящия светъл празник на дивното Богородично Успение. Да оставим грижите и злобата на деня (срв. Мат. 6:34), подобно на мъдрите девици (срв. Мат. 25:1-13)", казва патриархът.

По думите му животът на християнина е път и подвиг - път към светлината и истината, донесени в този свят с Въплъщението на Божия Син, и подвиг на смирението и въздържанието от всичко, което поставя под съмнение смисъла на живота ни и ни отклонява от целта на нашето съществуване. Патриарх Неофит отбелязва, че всеки от нас е призван да живее земния си живот така, както е направила това Пресвета Богородица - в чистота и святост, в хармония с Божията воля и стремеж към съвършенство.

„За всичко това нека помислим с особена сила именно днес, когато пред нас са светлите и спасителни дни на Богородичния пост. По молитвите на Божията майка и Всецарица, и наша най-вярна застъпница пред Божия престол, Господ Бог да дарува на всички верни чеда Своята всеопрощаваща милост и любов, Своя мир и вечно спасение! Лек и спасителен пост!", казва още патриархът в обръщението си.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.