• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

ПСС: Загиналият при лавина скиор е бил екипиран с всичко необходимо, но е карал в забранен район

ПСС: Загиналият при лавина скиор е бил екипиран с всичко необходимо, но е карал в забранен район

/КРОСС/ Подценяване на условията в планината. Това е основната причина за смъртта на 18-годишния скиор, който загина вчера в един от улеите на връх Тодорка в посока хижа Бъндерица. И днес времето ще бъде ветровито, със снеговалеж и лавинната обстановка продължава да бъде опасна за скиорите, съобщи Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба към БЧК.

В 11.28 ч. вчера е подадена информация за паднала лавина и затрупан човек под нея. Спасителите се озовават на място за по-малко от 10 минути, но само констатират смъртта. Изнасят тялото от улея в района, който е бил изключително лавиноопасен, обясни Емил Нешев от ПСС. Между 50 и 120 см е дебелината на лавината, а ходът й е от порядъка на километър. Това е огромна маса, допълни той.

Да, момчето е било екипирано с всичко необходимо, но при такива условия и такъв терен, това няма как да те спаси, допълни той.

Районът е забранен за фриирайд и подобни дейности, категоричен е Нешев. Този проблем не трябва да се решава със забрани и рестрикции. Всичко води към типове спорт като фриирайд, така че просто трябва да се намери начин той да се регламентира и да бъде надеждно охраняван, обясни още планинският спасител.

Нека всички, особено в тази честа смяна на атмосферните условия и индикации за промени в планината, да търсят повече информация за времето, да гледат прогнозите. Много е опасно в момента, просто не трябва да бъдем там, категоричен е Нешев.

Условията в планините стават по-тежки, както и опасността от лавини, защото се очаква нов снеговалеж. Не препоръчвам излизането извън маркираните писти, каза в заключение планинският спасител.

/КРОСС/ 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

25.01.2021 10:32:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.