• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Калин Стоянов: Очаквам Нидерландия и Австрия да променят позицията си за членството на страната ни в Шенген

Калин Стоянов: Очаквам Нидерландия и Австрия да променят позицията си за членството на страната ни в Шенген

/КРОСС/ Вътрешният министър Калин Стоянов очаква Нидерландия и Австрия да променят позицията си за членството на страната ни в Шенген. Повод за неговия оптимизъм е докладът от третата международна мисия, проверила страната ни. Той отчита, че мигрантският натиск през балканския маршрут е намалял с близо 25% в сравнение с миналата година.

Докладът на мисията ще бъде представен на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" на 5 декември и вече е изпратен до всички вътрешни министри на страните от Евросъюза.

Експертите от третата международна мисия по Шенген са били в страната ни от 22 до 24 ноември. Проверката е по инициатива на Нидерландия и този път Хага е изпратила свой експерт в мисията, заедно с Австрия, Германия и Испания, която председателства Евросъюза до края на годината.

"Заключението на комисията е това, че България продължава да отговаря на условията да бъде пълноправен член на Шенген. В предните две посещения, въпреки поканата към Нидерландия, те отказаха да дойдат, което беше индикация, че няма как да се случи България да бъде приета още тогава в Шенген. Но този път те имаха експерт - представител, който беше част от екипа проверяващи", каза Калин Стоянов.

Това, че експерти от Нидерландия и Австрия участват в тази мисия и застават зад този доклад, според него означава, че това е поредната положителна индикация, че ние сме в правилната посока и има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да променят своята позиция.

В мисията по проверката са участвали още експерти от Фронтекс, Европейската комисия и Агенцията на Евросъюза за основните права. По техни данни от началото на годината опитите за преминаване на границата ни с Турция са над 176 хиляди, което е близо 10% повече от миналата година. Успелите да преминат обаче били значително по-малко.

"И ако преди сме имали на денонощие по около 1500 опита за незаконно преминаване, в момента те са, последните дни са около 100 - 150 до 200 максимум, като има дни в които са и под 100", посочи вътрешният министър.

В доклада се отбелязва още, че страната ни е засилила усилията си в борбата с каналджийството, както и ефективно прилага мерки в областите, където има повишен корупционен риск.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ПОМНИШ ЛИ

С НИДРЛАНДИЯ ЯСНО , НО ТИ КАЗА ЧЕ И ХОЛАНДИЯ Е ПРОТИВ

02.12.2023 23:03:40

Анонимен

Очакване му е майката бе пич. От 80 години очаквам да забогатея, но все не се получава та и твоята така.Очаквайте-очакваме три пъти ура и да живей, нийната мутер германска, нидерландска и вся и т.н.

02.12.2023 18:58:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.