• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Нина Николина и „Магическите гласове“ възкресяват традицията на народната песен

Нина Николина и „Магическите гласове“  възкресяват традицията на народната песен

Премиерата на „Традиции" е на 29 септември в Бургас.

/КРОСС/ В продължение на години певицата Нина Николина търси и интерпретира български народни песни. В репертоара й има известни като „Излел е Дельо хайдутин" и малко известни като "Наведа", "Пладнина прейода", „Пойде мома" .
През 2017 година тя събира няколко известни солистки от големите български ансамбли и създава с тях хора „Магическите гласове на България", с които изнася концерти у нас и Европа при голям успех.
Новият документален концерт - спектакъл "Традиции" се занимава с историята на българската песен и различните й интерпретации през годините.

video: https://youtu.be/aKkLDYoUyQs

Премиерата е на 29 септември в Летния театър на Културен център „Флора", Бургас. Проектът е подкрепен от Министерство на културата.
„За мен е голямо предизвикателство да намирам и изпълнявам стари български песни, да търся начини заедно с изключителни певици като Таня Първанова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева да направим тези песни познати и слушани от новите поколения българи. Спектакълът разкрива как през годините се променя българската песен", споделя Нина Николина, която е ръководител, музикален продуцент и диригент на „Магическите гласове".
В спектакъла звучат по нов начин, автентични народни с акапелни изпълнения на „Излел е Дельо хайдутин", „ Седнало е Джоре", „Бре Петрунко ", „Дилмано", „ Полегнала е Тодора " , „Мори айда, айда", „ Вечеряй Радо" и други , както и не токова известни двугласи и тригласи.
Концерт - спектакълът е пътешествие, в което зрителите стават съпричастни на историята, духа, културата и традициите на България.

„Традиции" не е обикновен концерт, а спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни, панорама от най-доброто на женските гласове и звукоизвличане.
След успеха на „Магическите гласове" пред европейския елит в Страсбург, Берлин и др., екипът реши да реализира нов - Документален концерт-спектакъл „Традиции", предназначен за българската публика.
В иновативен, достъпен и интересен за младите хора стил, екипът ще реализира видеопродукции от подготовката, репетициите и концертите, в които ще се сегментира историята на българския женски глас. Визуалното съдържание ще е от голяма полза, особено във връзка със засилващата се тенденция за онлайн обучение. Видеореализациите с образователна цел, ще се предоставят безвъзмездно в училищата, на преподавателите по музика във всички степени на обучение.
Документалният концерт-спектакъл „Традиции" на Нина Николина и хор „Магическите гласове" като независими артисти е с подкрепата на Министерство на културата.
В типичния за Нина Николина арт и нетрадиционен стил на проектите и,
вече е в подготовка и следващото нестандартно събитие „Нина Николина и „Магическите гласове" пътуват" в сътрудничество с БДЖ и НФК. За първи път в България, а може би в света ще се състои концерт в теснолинейка, а именно Родопската теснолинейка с маршрут Септември - Добринище.
Това ще бъде истинско пътешествие, връщане назад във времето, една разходка сред красотата на българската природа и традиции.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.