• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Притеснителен е увеличения брой положителни проби за Ковид 19 при децата

Притеснителен е увеличения брой положителни проби за Ковид 19 при децата

/КРОСС/ Притеснява ни увеличеният брой положителни проби за КОВИД-19 при децата през последните дни. Възрастовата граница слиза все по-ниско. Това каза личният лекар д-р Гергана Николова в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Натовареността на личните лекари и на Спешната помощ е много голяма от началото на годината, посочи тя. Както и при предишните вълни, така и при тази, 90% от болните остават на домашно лечение.

Д-р Николова подчерта, че има изразени постковид синдроми - окапва косата, отключва се или се обостря захарен диабет, проблеми със сърдечно-съдовата система, много често са усложненията в белия и черния дроб. „Често се обострят депресии, част от пациентите съобщават за паметови разстройства, за безсъние, нервност, напрегнатост, които не са имали преди това", отбеляза д-р Николова.

Възрастните и хората с хронични заболявания обикновено стигат до болница заради усложнение в следствие на коронавируса, ако не са ваксинирани. „Ваксината пречи от това да влезете в реанимация, да стигнете до сериозни усложнения и да загубите живота си", каза д-р Николова.

Доц. Любомира Николова-Гломб от НЦЗПБ смята, че противоепидемичните мерки, наложени у нас, са достатъчни, но проблемът е, че те не се спазват и затова ситуацията не може да бъде овладяна. „Не можем да пренебрегваме това, че сутрин се събуждаме с новината, че отново два рейса са катастрофирали с жертви на КОВИД-19", каза тя.

Четвърта бустерна доза не е толкова ефективна, колкото се смята, заяви доц. Николаева-Гломб.

По думите й обикновено само 1/3 от ваксинираните или бустерирани се инфектират с вируса.

Според нея свалянето на мерките в Англия е прибързано, но голяма част от населението там е ваксинирано, а най-уязвимата част от обществото - възрастните, са ваксинирани над 90%, допълни тя.

Тя призова да не се подценява и грипния вирус, макар че върната все още не е дошла.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.