• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Проф. Вълчев: Борисов ще плати много висока цена – политическа, а вероятно и друга

Проф. Вълчев: Борисов ще плати много висока цена – политическа, а вероятно и друга

/КРОСС/ Ние до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция. Той нито ходеше на парламентарен контрол, нито на откриване, нито на вот на недоверие. Едно пълно пренебрежение към конституционната рамка. И сега изведнъж нова Конституция. Това е изключително несериозно. Всички хора разбраха, че това е някакъв ритуален танц, някакъв начин правителството просто да си изкара мандата. Ние се сърдим на г-н Марешки, че е подписал Конституцията, без да я е чел, но с още по-голямо основание трябваше да се сърдим на онези, които са я прочели", каза в интервю за бТВ проф. Даниел Вълчев.

„Разговорът за нова българска Конституция не е юридически разговор, а чисто политически. Няма никакви основания за приемане на нова Конституция. Нищо не се е случило толкова в обществото".

Това коментира в предаването „120 минути" проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието.

„Всички хора разбраха, че това е някакъв ритуален танц, някакъв начин правителството просто да си изкара мандата. Ние се сърдим на г-н Марешки, че е подписал Конституцията, без да я е чел, но с още по-голямо основание трябваше да се сърдим на онези, които са я прочели", каза още Вълчев.

По думите му става въпрос за проект, който над 90% е абсолютно същият като сега действащата Конституция.
„Конституцията има този смисъл да създаде институционалната и правна рамка, за да живеем по един нормален начин. Въпросът не е да се създаде един прекрасен правен акт, а условията, които в този акт ще действат", коментира още Даниел Вълчев.

„Ние до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция. Той нито ходеше на парламентарен контрол, нито на откриване, нито на вот на недоверие. Едно пълно пренебрежение към конституционната рамка. И сега изведнъж нова Конституция. Това е изключително несериозно", на мнение е той.

Според него случващото се показва, че управляващите са се уплашили.

„Когато премиерът се уплаши, единственият начин е той да мине през избори. Той по някаква причина не го прави", допълни Вълчев.

Според него премиерът Бойко Борисов ще плати много висока цена - политическа, а вероятно и друга.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Имаме нужда от такива интелигентни коментари! И от интелигентни и образовани политици - слуги на народа, а не прислужници на управниците!

08.09.2020 09:28:57

Страничен наблюдател

Поздравления за г-н Даниел Вълчев - както винаги, остроумен и точен в анализа си. Също и за г-н Борислав Цеков за есето му "Реквием на парламентаризма" - също много силно и точно. Очакваме "Реквием за една мека диктатура" - или "мутродиктатура"?

08.09.2020 09:26:45

съдия

Шайката на крадецът Боко Тиквата си отива.

08.09.2020 08:56:56

Анонимен

Зорът на Вълчев е да се насади на някое топло местенце.Засега всички пейки са заети.

08.09.2020 08:52:26

Анонимен

Пряко избраният президент ще се съобразява с Конституцията и Парламента,върховния управляващ орган според Конституцията.Ще се съобразява с решенията на съда,които никой не може да обсъжда,защото съдът е независимата власт.Радев не прави това и затова е редно КС да прекрати правомощията му според чл 103 от Конституцията.

08.09.2020 08:51:04

Страничен наблюдател

„Ние до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция. Той нито ходеше на парламентарен контрол, нито на откриване, нито на вот на недоверие. Едно пълно пренебрежение към конституционната рамка. И сега изведнъж нова Конституция. Това е изключително несериозно"

07.09.2020 20:38:35

Анонимен

На преките избори президента показа, че е убийствено пред коалицията на управляващите. Депутатите в НС са избрани според мажоритарно-пропорционалния вот, чрез който за депутат може да стане партиен слагач без нито един вот, както казва някой и „магаре да има в партийния списък и то ще стане депутат”. Затова борбата кой да е по-напред в списъка е ожесточена. Така, че президента не е фигурант, а законен представител на целия народ и има право да иска от властта да се съобразява с него. Протестиращите показаха на практика на кого имат доверие и на кого не. Факт, който не може да се отрече. Някои не само много им е мъчно, а и се крият от пряк контакт с народа. А с упрека, че се организирал метеж е правилна констатация, защото корена на тази дума е метла, уред който почиства от боклуци.

07.09.2020 18:06:10

oracle

Крадливото добиче от Банкя ще приключи животът си зрелищно.

07.09.2020 17:19:36

Анонимен

Този мрънкач да не се слага на президента да го включи в служебно правителство.Но дори малко разбиране от политика е достатъчно да се види,че служебно правителство няма да има.А вероятно скоро и президент.

07.09.2020 17:04:51

Анонимен

А високата цена ще я плащаме всички ние - Борисов и сие ще се измъкнат като мокра връв!

07.09.2020 16:44:17

Анонимен

Проф. Вълчев е прав. Този "проект за Конституция" е позор и показва какъв е потенциалът на герберските "юристи". Те ни мъчат от години с некадърни лобистки закони и поправки, и изобщо не се съобразяват с мненията на изтъкнатите юристи като О. Герджиков, Вълчев и пр. Така че ако тръгнат проектът и ВНС, жална ни майка! С "поправките" на "патриотите" ще станем за резил и смях в света!

07.09.2020 16:43:34

Анонимен

Господа четящи,вникнете внимателно в същността на това което казва проф.Даниел Вълчев. До кога ще се понасят подигравките с българските граждани? "Чакайте редовните избори",но дали ще са редовни или манипулирани-фалшифицирани? "Внсената Конституция ще се обсъжда". Но нужна ли е нова Конституция,кое налага това?. "М-р председателя ще плати много висока цена - политическа,а вероятно и друга" Та чакането не е ли бягство от плащане на тази цена? Отдавна е време да се плаща.

07.09.2020 16:17:38

Анонимен

Вълчев,той може да не знае ,че има конституция /по твойте думи/но твърдо знае ,че на власт се идва след избори,и то ако ги спечелиш-тогава от какъв зор са тези протести,след като след няколко месеца идват избори ?

07.09.2020 15:29:22

Анонимен

Протестите започнаха на площада пред президентството с викове за нова Конституция и Велико Народно Събрание. Когато ГЕРБ каза,че ще се заеме с това,пак протести,пак викове,не е навременно,няма нужда.Представиха проекта си за Конституция,който естествено ще се обсъжда оттук нататък,но лош бил,незнам какъв бил.Някой не разбира кое е трудно в подаването на оставка,но всички гласували за ГЕРБ не разбират кой е проблемът да си отиде всеки с предпочитанията си на редовните избори. Разговор между глух и сляп.

07.09.2020 15:14:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.