• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

проф. Искра Баева: Проблемът с Република Северна Македония не може да се реши без компромиси

проф. Искра Баева: Проблемът с Република Северна Македония не може  да се реши без компромиси

/КРОСС/ Проблемът с Република Северна Македония няма как да се реши без компромиси. В момента нито едната, нито другата страна не е склонна на такива. Това каза историкът проф. Искра Баева в предаването „Говори сега" по БНТ.

По думите й Европейският съюз е изцяло на страната на Македония и оказва натиск върху България едностранно да се съгласи със започването на преговорите. „Това е грешка. Те по една или друга причина не могат да разберат българската позиция или не искат", коментира Баева. Вина за създалата се ситуация имат и българските политици. „Във външната пропаганда трябва да се вкара в действие нещо, което България не е направила досега - да разяснява своята позиция. Македония трябва да разбере, че само външният натиск върху България няма да даде резултат. Трябва да се търсят малки стъпки, включително с икономическите отношения и инфраструктурата.

Журналистът Любчо Нешков коментира, че външният натиск не определя правотата на българската позиция. „Неразбирането е по вина на българските политици. Ако не можете да защитите българската позиция по Македонския въпрос, не ставате за тази работа, след като 85% от българското население е наясно, а вие заявявате, че не ни разбират. Македонският въпрос не е идеологически, той е геополитически проект срещу българската държава", каза журналистът.

Той посочи, че България не спира и не налага вето на започване на преговорите за членство на Македония, просто не одобрява преговорната рамка. „Нямаме необходимите гаранции към този етап, че в този процес нещата ще се изпълняват. Има серия от неизпълнения на двустранните отношения и договора. Няма никакъв напредък - нито в икономиката, нито в образованието, нито в Историческата комисия", посочи Нешков.

Той нарече прецедент това, че страна, която е кандидат за членство в Евросъюза, се опитва да диктува условията за преговорите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.