• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Софийската опера представя на 1 юли прочутата творба на Белини "Норма"

Софийската опера представя на 1 юли прочутата творба на Белини "Норма"

/КРОСС/ В операта „Норма" от Винченцо Белини със силно драматично напрежение се експонира разказът за разбунтувалите се гали срещу римските завоеватели. С изящество и емоционална наситеност на този фон е разкрита историята на главната жрица Норма, изгубила любовта на любимия си съпруг Полионе, увлечен по младата Адалджиза . В един динамичен сюжет Адалджиза ще се откаже от любовта си, а Полионе, отново влюбен в Норма, ще отиде с нея на кладата.

Силните музикални образи на Винченцо Белини, умението му да създава напрежение достигат своя връх в прочутата молитва на Норма „Каста дива"- изящна и поетична ария в блестящ белкантов стил. Според режисьора Уго де Ана арията „Каста дива" се превръща в една абсолютно женска спиритуална връзка с Космоса. Луната символично представлява жената във всички култури, представлява жената-майка, както и женската духовност като контрапункт на мъжа, представляван от Слънцето и Марс, символ на войната. Откъсът с „Каста дива" за него не е просто една прекрасна голяма белкантова ария, но също така съдържа много голяма дълбочина, в която чрез музиката се достига до това състояние на духа.

Считана за връх в стила белканто, „Норма" се поставя рядко дори на големи сцени, поради сложната за изпълнение музика.

Софийската публика ще види в представлението на 1 юли от 19 часа Габриела Георгиева като Норма, Гергана Русекова като Адалджиза, Коста Адреев в ролята на Полионе, Светозар Рангелов ще бъде Оровезо. В „Норма" участва още Иванка Нинова като Клотилде и Красимир Динев като Флавио.

Диригент е Жорж Димитров

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.