• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Антикорупционния фонд: кой, как и срещу колко урежда дела в Специализирания съд?

Антикорупционния фонд: кой, как и срещу колко урежда дела в Специализирания съд?

/КРОСС/ Как се урежда решение на съда за пускане от затвора в домашен арест? Кои са "професионалистите" с влияние върху съдии от Специализирания съд? Колко струва това и за колко време се доставя "услугата"?

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес първия епизод от новото си разследване "СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие", което включва разкази на свидетели и записи на тайни разговори с лица с контакти в съдебната система.

Веселин Денков е собственик на знакови софийски ресторанти, задържан през септември 2020 г. с обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство. Записите на серия от разговори между Ивайла Бакалова, която живее в съжителство с Веселин Денков, и не особено известни до този момент лица, разкриват кои са "помагачите" с влияние в съдебната система. 

Няколко цитата от реални разговори, проведени през април 2021 година, дават представа за това как точно се говори за корупция и уреждане на решения в съда:

- Вие сте сигурни, че можете да го свършите?
- Да. Детайли и подробности няма да ти кажем. ....
- А вие си говорите лично с...?
- Ние не познаваме никой. Говориме си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се. 
- Така, кой с кого говори това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.

....

- Значи, в замяна това, което ние ще свършиме, е да му измениме мярката, нали това се иска, това е задачата.  
- Няма да е 20, няма да е 30, няма да е 40, повече ще са. Просто да знаеш че...
- Сигурно ще е над 100. Разбираш ли ме?
- 100 хиляди - какво - лева?
- Евро.

Единият от записаните е адвокат Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност. Той живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска от Административен съд - София град, която е бивш заместник-градски прокурор на София.

Негов "колега" е Мартин Божанов, представящ се като консултант и познат като "Нотариуса". Публикации го свързват със съмнителни имотни сделки, а една от тях веднага се набива на очи. Става дума за откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име "Мартин Божанов" и негов роднина с име "Бойко Божанов", но за изхода на делото няма данни.

"Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук." - това е единственият коментар на Божанов, потърсен за интервю. 

„В изнесените във филма записи има материал за сериозно разследване на корупционни влияния и практики в съдебната система," коментира Андрей Янкулов, бивш прокурор и старши правен експерт към АКФ. 

Автор на филма е разследващият журналист Николай Стайков.

Представеният епизод "Говорим си с Господ" е първа част на разследването "СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие".

Можете да видите епизода тук:

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Цветан Василев

Едно от липсващите лица в списъка със санкционираните по „Магнитски“ е Гешев. Главният прокурор е заслужил мястото си в списъка със санкционираните най-вече с упоритата си защита на дълбоката държава.Освен всичко останало е заслужил мястото си там и с постоянното нарушаване на човешките права и злоупотреба със законите. Вчера стана ясно, че Миню Стайков е осъдил България в Страсбург. Според мен веднага трява да се стигне до санкции както срещу Гешев, така и срещу съдиите от Специализирания съд. В България последните 10-15 години властва „зловеща мафия“, а САЩ закъсняха с налагането на санкции по закона „Магнитски“. Моята жалба е от 2017г., 2018 г. беше добавена от гражданите. След това доста други пострадали бизнесмени подаваха различни сигнали, които са обогатявали досието на Пеевски.

12.06.2021 01:38:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.