• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Кристина Сидорова: В доклада за работата на КПКОНПИ няма и дума за Апартаментгейт и Терасагейт

Кристина Сидорова:  В доклада за работата на КПКОНПИ няма и дума за Апартаментгейт и Терасагейт

/КРОСС/ „Още преди 2 години парламентарната група на „БСП за България" прогнозира, че КПКОНПИ няма да се справи с един от най-големите проблеми на българското общество, а именно - корупцията. Припомням, че в началото на тази година Трансперънси интернешъл постави България на 74-то място по индекс на корупция - това ни отвежда на дъното на Европейският съюз." Това заяви народният представител от „БСП за България" Кристина Сидорова. Тя допълни, че миналата седмица, в своя препоръка Съветът на Европейския съюз относно Националната програма за реформи България 2020 заяви, че в България все още няма присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Сидорова отбеляза, че това е поредното доказателство, че правителството няма напредък в борбата с корупцията.
„Какво не четем в доклада на КПКОНПИ? Не четем, че комисията, която е призвана да се бори с незаконното придобиване на имущество, се оказа в епицентъра на скандал за такова, незаконната тераса на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев. В този доклад не четем и за „Апартаментгейт" - още един голям скандал с незаконно придобиване на имуществото от властта", коментира Сидорова. Сидорова подчерта, че през изминалата година комисията е получила общо 166 сигнала за евентуален конфликт на интереси, а е установила такъв единствено за 14 случая, като са наложени глоби само за 173 511 лв.
„Надявам се, че наложителните законодателни промени, за които освен нас, говори и г-н Цацаров, ще бъдат скоро факт и ние ще имаме работещо антикорупционно законодателство и ефективна комисия. С един недобър закон няма как да имаме добре и ефективна работеща комисия. БСП няма да подкрепи доклада", завърши Кристина Сидорова.

Милко Недялков: Не се акцентира върху борбата с корупцията
„В доклада на КПКОНПИ няма анализ и насоки за ефективно противодействие на корупцията. Този закон е направен единствено да демонстрира дейност на българската държава по борбата с корупцията, а не да работи реално." Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Милко Недялков от трибуната на Народното събрание.
„В този доклад няма анализ и насоки за ефективно противодействие на корупцията- каквото е целта на закона. Особено за прояви на корупция за лица, заемащи висши публични длъжности. В този доклад липсва акцент за борбата с корупцията.", завърши Милко Недялков.

Крум Зарков: Настоявахме за различен орган за борба с корупцията
„Спомена се няколко пъти, че, видите ли, единствената критика на БСП към Закона за КПКОНПИ е кой назначава председателя на комисията. Това е една от критиките ни. Но ние концептуално се противопоставихме на идеята да се сливат органи, работещи по различни процедури, и представихме друг вариант, в който този орган, не само че беше оглавяван по друг начин, но да има други цели, други функции, други правомощия. А именно - да се създаде нов, стегнат орган, който да разследва корупцията по високите етажи и да се бори за постигането на осъдителни присъди в рамките на наказателния процес." Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на „БСП за България", от парламентарната трибуна. По неговите думи в това се е състояла и основата на критиката на БСП към закона и към органа, който трябва да го изпълнява, докато въпросът - кой назначава нейния председател, е бил предмет на друг дебат, имащ отношение към независимостта на комисията - доколко тя трябва да бъде независима от управляващите. „Затова този доклад е важен всяка година - за да поставим някои елементи на разсъждение и да видим кои неща могат да бъдат подобрени и как", посочи Зарков и призова да не се подценява дебатът по съществото на различните видове борба с корупцията. "Ние все още твърдим, че корупцията се бори и чрез Наказателния кодекс", каза Зарков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.