• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Пламен Данаилов: България спазва санкциите, наложени на Русия от ЕК

Пламен Данаилов: България спазва санкциите, наложени на Русия от ЕК

/КРОСС/ В момента няма никакви проблеми с доставката на природен газ, няма индикации за налагане на каквито и да е ограничителни режими. Цената е в сравнително нормални граници, каквато щеше да бъде дори ако я получавахме по дългосрочните си договори. Това каза зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Той подчерта, че България е достоен, последователен и прогнозируем партньор и спазва санкциите, наложени на Русия от ЕК. Страната ни продължава да изпълнява коректно договора си с „Газпром“ такъв, какъвто е. „Ние си изпълняваме задълженията, като изпращаме нашите заявки към „Газпром“, за да изпълнят те задълженията си за доставки, което обаче не правят“, обясни зам.-министърът.

Данаилов посочи, че на този етап няма спряно газоподаване от Русия към Гърция, така че можем да счетем, че по един или друг начин те са успели да уредят отношенията помежду си.

Той заяви, че идната седмица у нас ще бъде проведена втората среща на работната група за изработване на механизма за общи доставки на природен газ за целия ЕС. На нея предстои да бъдат обсъдени всички актуални теми, свързани с доставките на енергоносители от Русия. Самите разговори за санкциите и налагане на мита за руския петрол са все още в много ранен период и няма точни разчети. Не е изработена и национална позиция.

Към момента няма постигнато съгласие за доставката на руски петрол, каза Данаилов. България трябва да бъде включена в списъка за дерогация, ако се стигне до този вариант, категоричен бе Данаилов.

Данаилов коментира и въпроса за високата цена на тока и каква се очаква да бъде тя за месец юли. Според него предстоящо повишение ще бъде обрано от предприетите мерки за компенсиране. „Даже да поскъпне с няколко десетки процента, след намаляване и на ДДС-то, общото поскъпване няма да е толкова голямо. Важни са детайлите. Възможно е 20-25% поскъпване, но като извадите ДДС-то, общото поскъпване няма да е шоково нито за битовите потребители, нито за бизнеса“, смята Данаилов.

От 1 юли започват да се изпълняват договорите за доставка на газ с Азербайджан на 100%, потвърди зам.-министърът. Доставките към момента ще се изпълняват през виртуална точна, а след това и през интерконектора с Гърция.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А трябва ли да ги спазва безпрекословно? Давам си сметка за икономическата ни немощ, водеща до това, че сме зависими от траншовете на ЕС, след като къде с помощта на запада, къде по собствената си глупост разрушихме собствения си потенциал. А като продължаваме послушно да следваме недалновидни политики, нещата единствено се влошават. А и никой не уважава безхарактерната си прислуга. Унгария не е по-голяма от България, но политиката й е коренно различна, ориентирана преди всичко към националния интерес, с което може би дразни европейските глупави и безполезни чиновници, но печели уважението на хората.

26.05.2022 08:14:11

Анонимен

Германия, Италия, Гърция, може би и други са намерили начин да плащат руския газ без да нарушават санкциите. Да поясни защо ние не можахме да намерим този начин. На всички вече е ясно, че причината не е в ЕК истанахте смешни.

25.05.2022 14:27:23

Анонимен

Тъпанар ! То това не е за хвалба бе , нещастник прост !

24.05.2022 23:56:39

Анонимен

В името на чуждопоклоничество все повече стават явни политическите ни демагози. Вината за спрения газ от Газпром да не се изнася навън, ами си е чисто наша. Просто не сме си платили. Има страни, които си гледат интересите и те са си уредили плащанията, според руските искания. Оказа се, че е лъжа нарушаването на договорните отношения с Газпром ако тай като продавач смени сметката си.

23.05.2022 12:41:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.