• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Николай Василев: Трябва да се борим с инфлацията и през януари 2024-та България може да е в еврозоната

Николай Василев: Трябва да се борим с инфлацията и през януари 2024-та България може да е в еврозоната

/КРОСС/ България е закъсняла с повече от десетилетия за еврото заради моткане и липсата на визия. Има вариант да влезем съвсем скоро в еврозоната - например първи януари следващата година. Това каза бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев в сутрешния блок на BTV „Тази сутрин". Според него за целта трябва да нямаме бюджетен дефицит.

Трябва да се борим с инфлацията и януари 2024-та България може да е в еврозоната. Но не поискахме конвергентен доклад. 15 години България направи поредица от глупости например служебния кабинет от 21-ва година, без да обясни медийно и обществено, без да има някаква дискусия отложи датата 1 януари 2023 година, добави Василев. По думите му всичко е въпрос на политическа воля.

Ако такава има, тогава ще се справим с критериите. За дефицита - аз съм за нулев дефицит. Аз съм против всякакви бюджетни дефицити, защото няма причина за това. Причината е единствено в популистките глави на политиците. А по отношение на инфлацията - това ще остане единственият критерий, който още не е решен, но с по-стабилни консервативни макроикономически бюджетни политики инфлацията може да намалее и бихме могли в скоро време да отговорим на критерия, смята още бившият икономически министър.

Според Василев инфлацията е на 50% български продукт.

За бюджетната политика моето виждане е различно от това на сегашното поколение политици. Бих забранил две думи - едната е дефицит и другата актуализация. Според мен няма никакви условия и причини в момента в държавата да има дефицит. Държавата е с най-добрите показатели в своята история от хан Аспарух досега. С най-високи нива брутен вътрешен продукт, няма никакви кризи - няма война, няма рецесия напротив има растеж, няма пандемия, няма бежанска вълна от югоизток, няма природно бедствие и няма нашествие на извънземни. Инфлацията на 50% е привнесена от цените на суровините по света и войната, но на 50% е български продукт, каза още Василев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Само отчитайте колко са на евроатлантическа копанка.

22.03.2023 10:59:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.