• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

НЦЗПБ: В 12 области заболеваемостта от туберкулоза е над средната

НЦЗПБ: В 12 области заболеваемостта от туберкулоза е над средната

/КРОСС/ В дванайсет области заболеваемостта от туберкулоза е над средната за страната. Това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести, позовавайки се на предварителни данни от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата.

Заболеваемостта от туберкулоза в страната е 9,7 на 100 000 през 2021 г. , но в в област Враца е 20,3, в област Сливен - 16,4, в област Пловдив - 14,6, в област Ямбол - 13,7, в София област - 13,4, в област Велико Търново - 12,2, в област Благоевград - 12, в област Русе - 11,8, в област Стара Загора - 11,6, в област Силистра - 11,2, в област Габрово - 10,4, в област Разград - 1, показват данните.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза, припомнят от Центъра.

Микробиологичната диагноза на туберкулозата в България се осъществява в 33 лаборатории. Националната референтна лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести е единствената в страната международно сертифицирана лаборатория от СЗО и в нея се потвърждават всички резистентни туберкулозни щамове от цялата страна.

Днес се навършват 141 години от откриването на Mycobacterium tuberculosis - причинител на туберкулозата, от д-р Роберт Кох. На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.