• 25 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.8024
 •  GBP / BGN 2.3206
 •  CHF / BGN 2.0514
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 22°C

Родители и организации подкрепиха домашното образование

Родители и организации подкрепиха домашното образование

/КРОСС/ Днес, по време на пресконференция, "Асоциацията за домашно образование", заедно с подкрепата на "Национална мрежа на родителите" и "Асоциация общество и ценности", се обявиха в защита на правото на родителите да изберат образование според собствените си предпочитания и възможности.

Членовете на управителния съвет на "Асоциацията за домашно образование" и нейния председател Петър Порумбачанов представиха ползите от домашното образование и как то се практикува в България и по света. Те споделиха информация, че към момента само чрез сайта на Асоциацията са постъпили данни за над 100 семейства у нас, които се обучават у дома. Според тях броят им надхвърля 400. По-голямата част от тези семейства са високо образовани и използват дистанционни програми на обучение. Някои от децата са търсени от водещи университети. Всички домашни ученици посещават извънкласни занимания, контактуват с други деца, имат достъп до професионалисти, специалисти и педагози в различни области и взаимодействат с широк кръг хора.

Явор Ганчев от "Националната мрежа на родителите" сподели, че международните спогодби и документи, ратифицирани от България, са категорични, че образованието е гражданско право и то не може да подлежи на държавна регулация. Това би трябвало да осигури свобода на родителите да осъществяват образование и извън държавните образователни стандарти.

Според Ганчев упражняването на което и да е било гражданско право не може да бъде счетено за незаконно, а българската образователна система следва да бъде децентрализирана. Той изяви желанието си в България основаването на училище да бъде също толкова лесно, колкото и регистрацията на фирма, а стандартите - да бъдат частни и изготвени от анонимни експерти, за да се постигне реално качество.

На пресконференцията присъства и Златка Маринова, майка на Божидар, който не беше допуснат до олимпиада по информатика поради това, че се образова у дома, извън стандартите на българската образователна система. Тя сподели, че синът й ще продължи да участва в международни състезания, въпреки действията на чиновниците, които се опитват да спрат изявите му в България.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.