• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Въвеждат законова забрана за политическата дейност и агитация в училище

Въвеждат законова забрана за политическата дейност и агитация в училище

/КРОСС/ Политическата дейност и партийната агитация в училище, както и разпространяването на идеологически и политически доктрини да бъдат забранени. Това ще предложи Министерството на образованието и науката в проектозакон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), който ще бъде публикуван за обществено обсъждане до края на тази седмица. Служебният кабинет ще внесе промяната в новото Народно събрание.
„Ще искаме пълна деполитизация и департизация на системата за средно образование", подчерта министър Николай Денков пред журналисти днес. Той смята за пропуск факта, че в текстовете на ЗПУО никъде няма ясно регламентирано изискване училищната система да бъде освободена от партийна и политическа дейност. „За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите. Всеки има право да бъде член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа", подчерта проф. Денков.
В Закона за висшето образование изрично е казано, че освен от идеологически и религиозни доктрини, висшето образование е освободено и от политически доктрини. Според министъра това трябва да се случи и в средното образование, „за да знаем, че нашите деца, учителите и ръководствата са фокусирани върху учебната дейност и съдържание, а не върху други дейности".
Министър Денков предупреди ръководителите и учителите в образователната система да се въздържат от политическа дейност в училище още в първия ден на сегашната предизборна кампания. Към момента само един началник на Регионално управление на образованието (РУО) е кандидат за депутат и е излязъл в дългосрочен отпуск по болест.
Преди изборите на 4 април т.г. 11 от 28 началници на РУО са били в отпуск поради партийни ангажименти. В МОН постъпиха сигнали, че в хода на предизборната кампания тогава върху директори и учители е оказван натиск, свързан с дейността на политически партии.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А ако проверят връзката началник РУО-обучителна организация яко ще се размирише. Но и това трябва да се направи

22.06.2021 15:05:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.