• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Проф. Георги Фотев: България се проваля като държава

Проф. Георги Фотев: България се проваля като държава

"Смисълът на връчването на първия и втория манадат се определя от Конституцията, но това не означава, че в моето разбиране това е формарен акт. Конституцията казва така и всички знаем, че се връчва на този, който е победител или на второ място. Там също е необходимо държавният глава, който и да е той, да направи много сериозна мотивировка, защото тази митивировка е тълкуване на смисъла на Конституцията и тя е един много добър повод да се види от една надпартийна, но не надполитическа гледна точка каво е състоянието на нацията, на обществото", каза за БНР проф. Георги Фотев, български социолог и общественик, министър на науката и образованието на Република България от декември 1990 - ноември 1991. Той е академик на Българската академия на науките и изкуствата. Автор на над 300 публикации.

По думите му всички подобни избори и изборите в демократичното общество са един от най-добрите инструменти и поводи за развиване на политическата и демократичната култура на обществото:

"И според мен ние сме стигнали до това много печално състояние. Наблюдавам с дълбока тъга това, което става в обществото, защото в тези три десетилетия на демократично развитие, когато обществото се самоописва, когато то може да се саморазбира и самопознава, това нещо е пропиляно от глупави, повърхности коментари и на политиците, и на цялото  общество", допълни в предаването "Преди всички" проф. Георги Фотев.

Според него България се проваля като държава.

"Ние трябва да разберем, че от държавния глава до всичко, което доминира в публичния форум на обществото, е на повърхността на нещата. Ние едва ли не очакваме някакви чудеса да станат  - няма да станат чудеса. Тук се иска максимално мобилизиране на мисленето, на отговорността. Необходими са смели решения".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.