• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

41% спад в собствените приходи на общините, туристическите губят над 50%

41% спад в собствените приходи на общините, туристическите губят над 50%

/КРОСС/ В момента няма разговор за увеличаване на местните данъци и такси, каза пред "Хоризонт" Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

От една страна се реорганизират финансите вътре в общините, а от друга се търси подкрепата на държавата. Това не е тенденция само в България, в много страни правителствата отчитат, че местните власти трябва да бъдат подпомогнати след ситуацията с Covid-19, тъй като се очаква спад в местните приходи и през 2021, и 2022 година, защото икономиката тепърва навлиза в рецесия, обясни Георгиева.
Представително допитване за спада в общинските приходи и размера на извънредните разходи в кризисната ситуация, проведено от 1 до 10 май, дава картина как извънредното положение се е отразило върху общинските бюджети. Данните са събрани от 217 общини или 82% от всички общини в страната. База за сравнение е периодът 1 март - 30 април 2019 спрямо същия през тази година.

"За този период, двумесечен, спадът на собствените приходи на общините е 41%, което е значителен размер и голям спад за нас. Най-голям спад имаме от данъчните ни приходи - данъците върху недвижимите имоти, върху превозните средства и данъка за възмездно придобиване на имущество."

Не е анализиран спадът по категории данъкоплатци или кой е спрял да плаща. Резкият спад на постъпленията в общинските хазни е наблюдаван още с началото на извънредното положение от 13 март. Отложената във времето възможност да се ползва 5% отстъпка от края на април - до края на юни, също е изиграла своята роля за намаляването на общинските приходи. Така реалната картина ще стане ясна в началото на юли, но засега прогнозите не са оптимистични, подчерта Силвия Георгиева. „Не може да очакваме, че приходите ни ще се възстановят на нивото от миналата година и към края на месец юни."

Спадът е най-чувствителен в големите областни градове. Туристическите общини, които са били изследвани в отделна група, регистрират спад в собствените приходи от над 50%.

Много сериозен е отчетеният спад при такса битови отпадъци, която покрива разходите за чистота. „100 милиона е към 30 април спадът спрямо плановете, които са имали общините."

Към момента нито една от публичните услуги, предоставяни от общините, не е застрашена, увери председателят на НСОРБ. „Градовете и общините продължават да се чистят, улиците са осветени, текущите ремонти вървят, административните услуги се предоставят."

Спадът обаче ще се отрази върху инвестиционните програми на общините. В много общини вече се преразглеждат списъците за капиталови разходи за тази година, съобщи Силвия Георгиева.

Намалелите приходи на общините ще се отразят и върху съфинансирането на европроектите през тази година. Над 80 на сто от тези проекти са инвестиционни и продължават да дават работа на бизнеса и да генерират приходи в икономиката.

Общините имат 119 здравни заведения. 79 от общинските болници бяха определени със заповед на здравния министър да приемат болни от коронавирус, 2 900 са леглата за пациенти без усложнения, а 233 са за интензивни пациенти. Въпреки дефицитите в бюджетите си, след издаването на заповедта общините са отделили средства за преустройства в това отношение и закупуване на апаратура. „Справиха се в много кратки срокове, с помощта на дарители", отбеляза Силвия Георгиева.

„Тази криза показа, че общинските болници са крайно необходими. Те трябва да бъдат запазени, защото през тях минава масовото здравеопазване."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.