• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Новата академична година във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” започва присъствено

Новата академична година във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” започва присъствено

/КРОСС/ Новата академична година във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" започва присъствено. Осигурени са всички необходими условия за протичане на нормален учебен процес, съобразен с извънредната ситуация и противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19.

При хубаво време академичната година по традиция ще бъде открита тържествено на площада пред Ректората, като празникът ще се предава и онлайн. Това заяви ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. „Изслушахме студентите, чухме и преподавателите. В по-голямата си част те искат присъствено обучение.

Съобразихме се с тяхното желание. Ние от ректорското ръководство също смятаме, че постепенно трябва да се върнем към нормален учебен процес, колкото и да ни е трудно в тези условия", каза ректорът. Проф. Бонджолов подчерта, че учебните графици са съобразени с възможностите на материалната база на университета, за да бъдат спазени изискванията за социална дистанция. Във връзка с това при магистърските програми, при обучаващите се в Центъра по квалификация и Департамента за продължаващо обучение и квалификация на педагогическите специалисти е предвидена смесена форма на обучение. То ще бъде една трета присъствено и две трети с отдалечен достъп онлайн. Специфични случаи ще могат да бъдат решавани и от деканите на факултети. Ректорът апелира всички преподаватели, служители и студенти да проявят отговорност и при грипоподобни симптоми да не излагат на риск себе си и околните, посещавайки университета. Той подчерта, че ВТУ вече има опит с онлайн обучението и ако има случаи на заразени, ще се затварят сектори, потоците ще се карантинират, според заповедите на РЗИ и ще се преминава веднага към дистанционно обучение.
Изпълнението на държавната поръчка тази година е почти на 100 %. 2206 са бакалаврите държавна поръчка и платено обучение, които са записани към днешна дата. Те са с 110 човека повече от предходната година. Приключили са две записвания по магистърските програми, като в момента все още продължава третото.

С решение на Академическия съвет ще бъде обявено и четвърто, защото има много студенти, които в български и чужди университети не са успели да се дипломират навреме, информира доц. Димитър Симеонов, зам.-ректор на ВТУ.

Броят на магистрите ще бъде не по-малко от 1900 записани. До момента има 200 души едногодишни специализанти в Департамента за продължаващо обучение и квалификация, като това не се е случвало отдавна. Очаква се до 6 октомври в Центъра за квалификация ще бъде надвишена бройката от 400 души специализанти. Така броят обучавани студенти във ВТУ вероятно ще надхвърли 4500 човека, а това е най-добрият резултат в последните 5 г., подчерта доц. Симеонов.

В докторската степен на обучение вероятно ще бъдат запълнени всички 88 места държавна поръчка, тъй като кандидатите за тях са 112 души, информира зам.-ректорът проф. Милко Палангурски.

Като един от най-големите проблеми за студентите тази година проф. Бонджолов посочи трудностите при провеждане на практиките в училищата и детските градини на обучаващите се в педагогическите специалности. Затова предстои среща с директорите на училища, на която да се намери най-подходящия вариант.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.