• 22 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8299
 •  GBP / BGN 2.3137
 •  CHF / BGN 2.0508
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 24°C

Охлювите все повече навлизат и на българския пазар като специалитет

Охлювите все повече навлизат и на българския пазар като специалитет

/КРОСС/ Охлювът се превръща в традиционно френско ястие, но се оказва, че все повече навлиза и на българския пазар като специалитет.

Вече 7 години Валери се занимава с охлюварство и се грижи за близо 600 000 на сезон. А разликата между дивия охлюв в гората и този във фермата е предимно в качеството.

„Разликата между дивия охлюв и този, който ние отглеждаме е близо 7 пъти по-висока изкупна цена. Това е за сметка на по-добрите свойства на месото и слузта, която се използва в медицината и козметиката", казва фермерът на охлюви Валери Палачоров.

„Спряхме се на този бизнес, защото е нестандартен, малко рядък и същевременно продукцията, която произвеждаме има няколко аспекта - първо кулинарният аспект, след това козметиката и не на последно място медицината", допълва той.

Фермата му се намира в село край Стара Загора и ги отглежда от яйца до готови за преработка охлюви. Бизнесът е сезонен - от април до октомври.

„Всичко тръгва от яйцето, рано напролет ние ги пускаме, те снасят яйца в едни специално саксийки, отделяме яйцата и след две седмици близо се излюпват малките охлювчета. След това ги пускаме на партиди в полетата и върви един 100-дневен процес на угояване, докато те станат годни за събиране", разказва фермерът на охлюви Валери Палачоров.

„Слънцето най-много мори охлювите, затова така се отглеждат. Всяка вечер ние пускаме оросяване, за да имитира дъжд, за да излязат да ядат и за да навлажним почвата. Самички излизат по скарите, ядат си фуража и като се наядат пак се прибират под скарите да си почиват", допълва Валери.

Един охлюв снася между 150 и 200 яйца наведнъж и така от 1 декар излизат между два тона и половина и три живи охлюви. Когато достигнат своята зрялост, се изпращат за преработка в Гърция.

„Изнасяме по-голяма част от продукцията в чужбина като живи охлюви, а една част я връщаме обратно в България като краен продукт охлюви по бургундски, който продаваме по магазините и заведенията", допълва фермерът.

По думите му в последно време има засилен интерес.

„Аз виждам перспектива, затова се занимаваме. След като се преработи охлювът, месото може да се запази 4-5 години. Лошото е, че в този бизнес, нямаме никаква подкрепа от държавата, никаква субсидия няма за нас, които гледаме охлюви", споделя Валери Палачоров.

Преработеният продукт влиза в българските супермаркети и ресторанти, а ползите от тяхната консумация са големи.

„Много полезен, намира няколко приложения за стомаха, за ставите много добри приложения. Все по-често се използва и при онкологични заболявания за следоперативно лечение", посочва фермерът на охлюви.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.