• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

НСО вече да не вози бивши премиери и шефове на парламента

НСО вече да не вози бивши премиери и шефове на парламента

/КРОСС/ Автомобили на Националната служба за охрана (НСО) да не возят бивш премиер или бивш председател на Народното събрание, а също действащите зам.-председатели на парламента, конституционните съдии и столичния кмет. Това са едни от основните предложения за изменение в Закона за НСО, които са внесени в деловодството на Народното събрание от 7 депутати от ИБГНИ, включително Николай Хаджигенов и Мая Манолова.

В мотивите към предложението си те пишат, че е налице "огромен, напълно неоправдан и ненужен разход на средства на данъкоплатците".

Вносителите добавят, че е "абсурдно осигуряването на специализиран транспорт от страна на НСО по отношение на кмета на столицата, доколкото не е налице нито една смислена причина за това. Столичната община разполага с достатъчен по обем бюджет". Затова ако общинският съвет реши, може да отпусне специализиран транспорт на кмета от собствения си бюджет.

"По същия начин стои въпросът със зам.-председателите на Народното събрание и с членовете на конституционния съд", се казва още в мотивите.

"Парите на данъкоплатците не следва да служат за осигуряване на луксозен начин на живот на високопоставени политически лица, а да бъдат изразходвани разумно и само с оглед интересите на данъкоплатците, което в конкретния случай не е налице. Същите аргументи са валидни и по отношение на осигуряване на специализиран транспорт в продължение на до 4 години на лица, заемали длъжността председател на Народното събрание и министър председател, след освобождаването им от длъжност", пишат още от ИБГНИ.

В предложенията се засяга и транспортът за главния прокурор на България. В момента законът постановява, че "на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост - лична охрана". Предложената промяна гласи, че лична охрана на главния прокурор ще се полага "единствено при доказана необходимост".

В момента обаче охраната на Иван Гешев се осъществява не от НСО, а от неговото Бюро за защита на главния прокурор, тъй като самият Гешев настоя за това, тъй като нямал доверие на НСО. Но пък от ИБГНИ предлагат с промени в други закони въпросното Бюро да премине изцяло под надзора на министъра на правосъдието.

Предложените промени в Закона за НСО предвиждат също така президентът, председателят на Народното събрание и премиерът да могат да се откажат от охрана, освен ако няма реална заплаха, докато в момента законът е категоричен, че те не могат да се откажат от охраната на НСО.

Друга съществена промяна, предложена от ИБГНИ е предназначена да елиминира от специалната комисия, която решава кой да бъде охраняван, гласовете на председателя на ДАНС и главния секретар на МВР. Те трябва да могат само да дават сведения за ситуацията и становище, но не и да гласуват по тези въпроси. Мотивът за това е, че сега "вземаните от тях решения са в пряко изпълнение на незаконосъобразни разпореждания на министър-председателя в разрез с демократичните принципи".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ne komentiram .

25.07.2021 09:50:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.