• 15 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6672
  •  GBP / BGN 2.2309
  •  CHF / BGN 2.0956
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Най-полезните риби за здравето

Най-полезните риби за здравето

/КРОСС/ Рибата отдавна е известна като суперхрана, богата на омега-3 мастни киселини, висококачествен протеин, витамини и минерали. Но не всички риби са еднакво полезни. Някои видове са по-богати на полезни мазнини, докато други съдържат по-малко живак и тежки метали, което ги прави по-безопасни за редовна консумация.

Ето кои са най-полезните риби, подредени в практична класация:

1. Сьомга (дивоуловена)

Изключително богата на омега-3 мастни киселини (EPA и DHA), витамин D, В12 и селен.


Защо е №1? Намалява риска от сърдечни заболявания, подобрява мозъчната функция и има противовъзпалителен ефект.


Избягвайте сьомга от развъдници - често е с по-високо съдържание на токсини.

2. Сардини

Малки, но мощни - съдържат омега-3, калций (защото се консумират с кости), витамин B12 и D.


Защо са в топ 3? Подходящи са за бременни и деца, тъй като съдържат минимално количество живак.


Чудесни в консерва, стига да са без добавена сол или олио.

3. Скумрия (атлантическа)

Мазна риба с високо съдържание на омега-3, белтъчини, витамин В12 и селен.


Избягвайте испанската и кралската скумрия (с високо съдържание на живак). Атлантическата скумрия е идеалният баланс между полза и безопасност.

4. Херинга

Богата на витамин D, омега-3 и антиоксиданти. Подходяща за подкрепа на костното здраве и имунната система.


Солената херинга, както я ядем в България, съдържа много натрий - консумирайте умерено.

5. Рейнбоу пъстърва

Отличен източник на протеин и омега-3, съдържа малко живак.


Често се отглежда в чиста сладководна среда и е подходяща за по-честа консумация. Избягвайте пърженето - най-полезна е печена или на пара.

6. Риба тон (в умерени количества)

Богата на белтъчини, селен и витамин B3.


Големите риби, като жълтоперестата или бялата риба тон, съдържат повече живак. Яжте я умерено - 1-2 пъти седмично, особено ако сте бременна.

7. Аншоа

Малки, но богати на калций, омега-3, витамин Е и селен.


Отличават се с минимален риск от токсини, защото са ниско в хранителната верига. Избирайте такива с ниско съдържание на сол.

Защо да ядем риба поне два пъти седмично?

Подобрява мозъчната функция и паметта;

Поддържа здраво сърце;

Намалява възпаленията;

Засилва имунитета;

Поддържа доброто настроение (омега-3 подпомагат баланса на невротрансмитерите).

Ако искате да се храните здравословно, рибата трябва да е редовна част от менюто ви - но избирайте умно. Малките мазни риби като сардини, скумрия и херинга, както и сьомгата и пъстървата, са сред най-добрите избори за дълголетие и добро здраве.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.