• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Доц. Гломб: До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон

Доц. Гломб: До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон

/КРОСС/ "До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон". Това каза пред NOVA NEWS вирусологът доц. Любомира Гломб. "За щастие предхождащият имунитет, особено този от ваксина, успява да пази от тежко боледуване и влизане в болница", допълни тя и припомни, че Омикрон е доминиращият вариант у нас. Той е много заразен и заобикаля имунитета. Предупреждението ѝ: „Малък процент от голямо число също е гоямо число".

По думите на вирусолога безсимптоният период доста се е съкратил, инфекцията с новите варианти "лекичко се измести в по-горните дихателни пътища,затова PSR тестовете на втория-третия ден вече могат да бъдат положителни. За антигенния тест е много характерно, че за варианта Омикрон има закъснение на позитивиране с 3-4 дена", посочи Гломб.

По нейни думи вълните, предизвикани от Омикрон, се характеризират с бързо нарастване - като ракета, на позитивните случаи и после бързо спадане. Тя не се нае с прогнозира как ще се развие вирусът, но подчерта, че е важно да се следи как вървят мутациите и имунизационния процес.

Доц. Гломб коментира и мерките срещу вируса. „Не е нужна министерска заповед, за да си мием ръцете. Особено в затворени помещения е добре да се носи маска. Сега вече има и наредба за това. Нека се носи, защото заболяемостта в София наближава 500 човека на 100 хиляди, това че не е малка цифра".

За изключението за персонала в заведенията за хранене, посочени в наредбата за носене на маски в София, каза: „И мен ме учуди това нещо. Явно са имали епидемиолозите, икономистите, политиците някакви съображения да го сложат. Не бих го коментирала, защото не зная съображенията им защо е така".

Според нея трябва да се носят маски навсякъде в затворено помещение, където не може да се поддържа по-голямо разстояние между хората и трудно се проветрява.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.