• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Доц. Иван Иванов: Засега нямаме положителни за Омикрон

Доц. Иван Иванов: Засега нямаме положителни за Омикрон

/КРОСС/ Секвенираме много голям брой проби, засега нямаме положителни за Омикрон. Предвид, че вече го има в Гърция, можем да го очакваме и при нас. Това каза доц. Иван Иванов от НЦЗПБ в предаването „Говори сега" по БНТ.

Той посочи, че мутациите в Омикрон са над 50, като над 30 са концентрирани в спайк протеина. За сравнение Делта има 15 мутации. Заради това се очаква той да бъде много по-инвазивен от Делта. Досега обаче няма данни за смъртни случаи при този вариант, подчерта епидемиологът. „Паниката идва от рязкото изместване на Делта варианта в страните, в които първо беше доказан. Големият проблем е, че нивото на ваксинация в Южна Африка е около 28-30%, колкото е при нас", посочи Иванов.

Експертът обясни, че Омикрон е вторият вариант с особено значение в Южна Африка. Едната версия за появата му е, че той е еволюирал в имунокомпометиран пациент, който вероятно е бил с ХИВ, и тъй като имунната му система не е могла да се справи с вируса, в продължение на много време той е натрупал мутации и при предаването му на друг пациент вирусът вече започва да се разпространява с високи темпове. Втората теория за появата на Омикрон е, че той е възникнал в гризачи, обясни Иванов.

Иванов посочи, че ваксините имат доказан ефект върху част от мутациите на Омикрон, т.е. те се срещат и при друга варианти, но като цяло се предполага, че ще има известно намаляване ефективността на ваксините. Омикрон ще даде възможност за по-голям брой реинфектиране и според него единственият начин за справяне с него е постигането на висок имунитет чрез ваксини и бустерни дози.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.