• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Натовското учение „Trojan Footprint-South - 2021“ демонстрира възпиращия потенциал на Алианса

Натовското учение „Trojan Footprint-South - 2021“ демонстрира възпиращия потенциал на Алианса

/КРОСС/ „Присъствахме на демонстрация на Силите за специални операции от Българската армия, но искам да подчертая, че учението се провежда заедно с нашите съюзници в НАТО и в него участват над 8 държави. Благодаря на нашите съюзници за участието им, за добрата натренираност и постигнатата оперативна съвместимост", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 13 май, при участието си в медийния ден на учението на силите за специални операции „Trojan Footprint-South - 2021". Той посочи, че за целите на учението в България е създадено Компонентно командване на Специалните операции, което ръководи тактически епизоди в Македония, Унгария и у нас. Адмирал Ефтимов посочи получената добра оценка от нашите партньори. „Те оцениха възможностите за развръщане в България и за тренировка, предоставените им условия, както и способностите на нашите Специални сили да действат заедно", заяви началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов посочи, че това учение е част от общия сценарий на ученията, които се провеждат в България, като до този момент се отработва фазата възпиране, при която в отговор на криза не само Българската армия трябва да развърне Силите си за специални операции, а заедно със съюзниците си от Алианса да демонстрира възпиращ потенциал. „През следващия месец на предстоящите учения в съюзен формат на полигоните ни „Корен" и „Ново село" ще демонстрираме фазата отбрана", каза той. В отговор на журналистически въпрос относно бъдещите приоритети на Българската армия, адмирал Ефтимов посочи, че инвестициите трябва да продължат. „Приемственост и последователност - само това е начинът да изграждаме адекватни отбранителни способности", категоричен беше адмирал Ефтимов.

В района на Съвместното командване на специалните операции действията на военнослужещите от Специалните сили наблюдаваха също командирът на Силите за специални операции на САЩ в Европа генерал-майор Дейвид Тейбър и посланиците на САЩ, Великобритания и Испания - Н.Пр. Херо Мустафа, Н.Пр. Роб Диксън и Н.Пр. Алехандро Мата.

В деня за медии в рамките на учението военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции демонстрираха инфилтрация на снайперски тим по способа „рапел" от вертолет „Кугар" и инфилтриране на щурмови отряд. Те показаха своите умения при провеждане на директна акция, контакт с противник и ексфилтрация. Високо майсторство демонстрираха и при изпълнението на ръкопашни техники и доцелен парашутен скок след свободно падане и ръчно разтваряне на парашута.

Учението „Trojan Footprint-South - 2021" се провежда от 3 до 16 май на територията на нашата страната и е част от серията учения в рамките на „Defender Europe - 2021". В него участват около 230 военнослужещи, военна техника и въоръжение от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), САЩ, Република Северна Македония, Испания и Великобритания.

Водеща структура на учението е командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR). От българска страна ръководител на учението е командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия генерал-майор Явор Матеев.

„Учения от такъв ранг и с такава амплитуда показват, че ние можем заедно да работим като тим и да изпълняваме поставените задачи. Убеден съм, че всички участници от специалните сили повишават в такава среда своята оперативна съвместимост, работят като съюзници и показват, че ние заедно като сила можем да отразяваме заплахи", посочи генерал-майор Явор Матеев.

„Trojan Footprint-South - 2021" има за цел да повиши оперативната съвместимост между Силите за специални операции (ССО) на САЩ и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, Силите за специални операции на държавите-членки на НАТО и на страни-партньори от Балканския и Черноморския регион.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Гледайте много внимателно втората снимка тя казва много стига да има кой да я прочете, другото без коментар.

14.05.2021 05:53:09

Анонимен

Изкарват си пари и оправдават съществуването си, не че някой се надява да свършат някаква тежка работа. Ще се предадат на втория ден за да няма много жертви.

13.05.2021 21:02:19

Анонимен

Лесно е да отразяваш заплахи, когато ги няма. А какво ще правите ако, не дай си Боже се появи реална опасност. Примерно Турция влезе до Стара планина, нищо че сме членове на НАТО. Тя и Гърция е член, ама това не е реална защита когато някой има геополитически интерес и е по- силен

13.05.2021 18:52:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.