• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Тройният концерт от Бетовен - в четири български града преди Коледа

Тройният концерт от Бетовен - в четири български града преди Коледа

/КРОСС/ Между 29 ноември и 23 декември публиката в Сливен, Враца, Видин и София ще има възможност да чуе едно емблематично за виенската класика произведение - Концерт за цигулка, виолончело и пиано от Лудвиг ван Бетовен.

Идеята е на пианистката Надежда Цанова, която ще си партнира с цигуларката Кремена Оксенкруг и виолончелиста Александър Сомов. Тримата солисти ще застанат пред три различни оркестъра:
- Сливенския симфоничен оркестър с диригент Георги Димитров - на 29 ноември от 18.30 ч. в зала "Сливен";

- Симфониета - Враца с диригент Христо Павлов - на 2 декември от 19.00 ч. в Градската концертна зала;

- Симфониета - Видин с диригент Петър Димитров - на 22 декември от 18.00 ч. в зала "Филхармония" - Видин, и на 23 декември от 19.00 ч. в музея "Земята и хората" - София.

Надежда Цанова е носител на много награди от национални и международни конкурси. 16-годишна прави своят дебют със Симфоничния оркестър на Харков, Украйна. Дипломира се с магистърска степен по пиано в НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София, после специализира в Кралската консерватория в Брюксел, Белгия. Паралелно с това завършва и "Schola Cantorum" в Париж, където получава най-високото отличие - "Diploma Di Concert". Първата награда от международния конкурс за пианисти в Париж "Flame" през 2013 г. слага началото на международната ѝ концертна кариера. Осъществява концертни турнета в Япония, Китай, Испания, Португалия, Австрия и Германия. Получава покани да солира на симфонични оркестри в Харков (Украйна), Токио (Япония), Илинойс (Чикаго, САЩ), Адана (Турция), Регенсбург (Германия), камерния оркестър "Солистите на Залцбург" (Австрия), Симфоничния оркестър на БНР, Софийската филхармония и повечето български симфонични състави. Пианистка изнася солови рецитали в Италия, Белгия, Германия, Франция, Испания, Португалия, Австрия, Русия, Украйна, Турция, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Япония, Китай, САЩ и др. Често инициира и участва в премиерни изпълнения на нови български произведения.

Кремена Оксенкруг в момента е директор на Сливенския симфоничен оркестър. Възпитаничка е на Музикалното училище в Бургас и НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София. След завършването на музикалното си образование живее и работи за дълъг период от време в Италия. Цигуларката има успешна международна кариера - изнасяла е концерти в Италия, Белгия, Франция, Испания, Германия, Чехия, Словения, Черна гора и Русия. Има няколко издадени албума. Основател е на фестивала за барокова и нова музика "San Martino a Natale" във Венеция, а понастоящем тя е и професор по цигулка в Кралската консерватория в Монс (Белгия).

Александър Сомов е любимец на българската публика. Роден и израснал в София, след завършването на Националното музикално училище „Любомир Пипков" той продължава обучението си във Висшето училище за музика и драма "Гилдхол" в Лондон при проф. Стефан Попов. През 1998 г. Сомов става първият източноевропеец - носител на Златния медал, най-високата награда на престижното учебно заведение. Лауреат е и на редица авторитетни награди от български и международни конкурси, високо ценен солист и камерен изпълнител. Канен е като гост-водач в Лондонската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Шотландския и Английския камерен оркестър. В момента е водач на виолончеловата група в Страсбургската филхармония и професор в Академията на Страсбург.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.