• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Буяр Османи: Все още няма формален договор с България, но има надежда

Буяр Османи: Все още няма формален договор с България, но има надежда

/КРОСС/ Има решения за всеки проблем и точно това обсъждаме. Някои от решенията обаче не са получили необходимото потвърждение, така че към момента нямаме споразумение с България, нито подписано, нито устно. Но мисля, че все още има надежда, има политически климат това да се случи, работихме много по това и мисля в добра посока. Всички политически фактори в страната са на една страна. Например от снощи до рано сутринта преговаряхме и говорихме с българската страна и аз информирах за това премиера и президента, всички сме на една линия, каза Османи в интервю за TV21, съобщава вестник „Нова Македония“.

В предаването той коментира и шегата на албанския премиер Еди Рама, дадена на срещата на върха в Солун този уикенд, представяйки премиера Димитър Ковачевски като министър-председател на „бъдеща Западна България ".

„Министър-председателят Рама беше много остър към българската делегация в Солун, дотолкова, че се разстроиха, особено по въпроса за Македония, като каза, че това, което България прави, е голям срам“, коментира македонският външен министър.

Според Османи, преди да разкаже тази шега, Рама яростно защитава страната.

„Разбира се, Албания е жертва на това, но ви казвам, че Рама беше открит в критиките си, всъщност той каза нещо, което ние не можем, защото поддържаме процеса жив. Рама не е длъжен да подкрепя толкова силно нашите възгледи и всички, които бяха там го видяха, така че смятам, че тази негова критика е безсмислена и некоректна. Всеки, който е гледал дебата няколко часа вътре, знае каква е целта на този сарказъм. „От името на правителството мога само да благодаря за силната подкрепа, която премиерът Рама ни даде там“, каза Османи.

Османи се позова и на тазгодишния Преспански форум за диалог, който ще се проведе в четвъртък и петък в Охрид, като отбеляза, че миналата година специална награда беше дадена на посредника Матю Нимиц, а тази година, както той информира, тя ще бъде връчена на украинския народ за тяхната жертва и борбата им срещу руската агресия.Коментирайки инициативата "Отворени Балкани", Османи каза, че в средносрочен и дългосрочен план всички ще се възползват.

„Направени са много анализи за това какво можем да получим във всяка от фазите на изпълнение на тази инициатива, включително анализ от Университета в Любляна и се стигна до заключението, че в средносрочен и дългосрочен план всички ще се възползват от тази инициатива. Нормално е в началото по-големите да могат, но в дългосрочен план всички, които всъщност могат да загубят от повишения икономически растеж“,  каза министърът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.