• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Теодора Генчовска: През настоящата година са стартирали нови учебни програми в областта на военното образование

Теодора Генчовска: През настоящата година са стартирали нови учебни програми в областта на военното образование

/КРОСС/ В последните няколко години въпросите, свързани с развитието на Въоръжените сили, са сред най-приоритетните теми за политиците и обществото. Това каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска в предаването „Говори сега" по БНТ.

През настоящата година са стартирали нови учебни програми в областта на военното образование. „Те са изключително модерни, актуални и отразяват всички модерни технологии. Максимално сме фокусирани върху представяне на ползите от военната професия, но считам, че това е задача, която трябва да се реши и с участието на МОН, ако щете и с Министерство на здравеопазването", допълни заместник-министърът на отбраната.

Сред приоритетите на Министерство на отбраната е Наредбата за определяне статута на курсантите - нещо, което не е било дефинирано повече от 20 години. „На финала сме на подготовката на тази наредба и съответните законови промени. По отношение на курсантите само за два месеца успяхме да вдигнем почти двойно стипендиите - нещо, което също не беше правено, и в рамките на един доста ограничен бюджет", обясни Теодора Генчовска.

Много е важно военните да получават адекватно заплащане, за да бъдат привлечени и задържани в сферата на отбраната. „Също и възможността за работа в международна среда - в щабове основно на командната структура и структурата на силите на НАТО, а сега вече и по линия на ЕС. Обикновено момчетата и момичетата с униформи натрупват много голям международен опит, връщат се тук и го предават на своите колеги", посочи заместник-министърът на отбраната.

През настоящата година завършва първият випуск военни лекари. „Това е един съвместен проект на Военноморското училище, Военномедицинска академия, Медицински университет и Медицинска академия", поясни Генчовска.

Според нея професионалната армия се справя прекрасно със задълженията й, вменени по Конституция и по Закона за отбраната и въоръжените сили. Трите основни мисии са гарантиране на териториалната цялост и въздушния суверенитет, участие в мисии и операции зад граница и мисията подкрепа на обществото в мирно време, припомни тя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.