• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Румен Овчаров: Разумно решение за ТЕЦ-овете е възможно, но ще бъде временно

Румен Овчаров: Разумно решение за ТЕЦ-овете е възможно, но ще бъде временно

/КРОСС/ "Трябва да разберем една простичка истимна - или вървим с Европа и с тенденциите на т.нар. зелен преход и се опитваме да съобразим националните си интереси с това, или се изолираме от този процес". Това каза по повод предоговарянето за въглищните централи в Плана за възстановяване бившият енергиен министър Румен Овчаров по БНТ.

Според него опитът да се намери разумно решение за ТЕЦ-овете е възможен, ако политиците направят усилия и в партиите си, и в европейските политически семейства.

"Ттрябва да знаем, че това ще бъде временно решение, защото в момента практическо решение за спиране на ТЕЦ-овете няма. 22 млрд. квтч са произведени от тях за миналата година от 50-те, които е произвела цяла България", уточни Овчаров.

Бившият енергиен министър потвърди, че от 1990 г. насам сме изпълнили условията за 55% намаляване на емисиите - имали сме 105 млн. тона през 1990, сега са 50. Политиците, спред него, не са посмели да поставят този въпрос и са поели ангажимента за намаляване с още 40%. По думите му, това се дължи на "слугинаж, безгръбначност и некомпетентност".

"И трябва да се каже, че изискването за спиране на ТЕЦ-овете в момента е абсолютно неаргументирано, то поствя на риск електроснабдяването на целия регион, затова дайте да мислим за компромисен вариант - това е аргументът, само че този аргумент трябва да бъде подкрепен от всички политически сили", подчерта Овчаров.

На въпрос за заместващи и резервни мощности той посочи, че ние имаме нужда от страшно много електроенергия.

"Ако през 35 г. престанем да регистрираме двигатели с вътрешно горене и започнем да ги заместваме с електрически автомобили, на нас само за това ще ни трябва т около 80 млн. мВтч. В момента България е произвела 50 за цялата година, АЕЦ "Козлодуй е произвела 16", заяви бившият енергиен министър. И отбеляза, че няма и откъде да внасяме електроенергия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.