• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Румен Овчаров: Мярката, с която държавата ще компенсира бизнеса, е добра и навременна

Румен Овчаров: Мярката, с която държавата ще компенсира бизнеса, е добра и навременна

/КРОСС/ Небитовите потребители не са само бизнесът. Става дума за тези 600 хиляди небитови потребители, които бяха изхвърлени на свободния пазар от правителството на Бойко Борисов, каза Румен Овчаров в предаването "Лице в лице". 

"Какво ще правят на свободния пазар училища, театри, болници и т.н.?", попита той и допълни: Но тази наша борса, която се опитваме да напълним изкуствено с някаква ликвидност, доведе до тази изключително глупава постъпка. Така че мярката, която обявиха от Министерски съвет е добра, правилна и навременна. Хубаво е, че ще се вземе свръх печалбата на АЕЦ „Козлодуй", но интересно защо никой не мисли за свръх печалбите на малките дружества? Първо вземете американските централи в басейна „Марица Изток". Тези дружества имат фиксирана печалба 15%, какво се случва, когато тя стане 30%. Какво се случва с тецовете на Ковачки, с ТЕЦ Варна? КЕВР знае цената, която е определена, предвидима за всички производители. Така че може да каже сега кои имат свръх печалба. Говорим за свръх печалба, за да бъдат компенсирани тези, които се намират в най-тежко положение".

Законът дава възможност за определени намеси, КЕВР също има определени права да процедира и да поддържа равнопоставеност и сравнимост на цената, неща, които очевидно не са факт в момента, обясни Овчаров. „Вярно е, че е на ръба на закона, но може да се направи. Тази мярка, която сега се предприема е точно по чл. 21 от Закона за енергетиката".

Няма как да решават дългосрочни стратегически сектори като енергетиката, като климатичните промени с палиативни, неустойчиви решения, категоричен е Овчаров. „Белене" не само има шанс, ако искаме бъдеще като държава със стабилно електроснабдяване, ние нямаме друг шанс, освен „Белене".
Това, че се връща доверието към БСП е знак, че се връща доверието в постоянните ценности, БСП е партия, която има свои ценности, кауза, защитава идеи, в заключение каза Овчаров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.