• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Замърсяването на Антарктика с озон се увеличава постоянно от 25 години

Замърсяването на Антарктика с озон се увеличава постоянно от 25 години

/КРОСС/ Анализ на атмосферни данни разкри, че замърсяването на Антарктика с озон се увеличава постоянно от 25 години като резултат от естествени и дължащи се на човешка дейност причини, съобщи ЮПИ.

Високо в атмосферата озонът е полезен. Озоновият слой в стратосферата предпазва живота на планетата ни от вредни ултравиолетови лъчи. По ниско - в тропосферата, обаче той е проблем. Там се образува от разграждането на химикали от слънчевата светлина и може да предизвика смог, да дразни белите дробове и гърлата на хората в градовете.

Изследването на атмосферата над Антарктика дава възможност на специалистите да разберат как различните замърсители и парникови газове се движат над Земята и се концентрират в отдалечени места, на хиляди километри от индустриални източници.

За новото изследване Джанараянар Кутипурат от Индийския технологичен институт и колегите му анализират концентрацията на озон в Антарктика, измервана в осем станции от 25 години. Учените установяват постоянно покачване.

Цифровите модели показват, че покачването на озона над Антарктика се дължи както на човешка дейност, така и на естествени причини. Голяма част от увеличението може да бъде обяснено с топящия се сняг и естествено движение на атмосферата.

Учените обаче откриха данни, че значително количество озон идва от съседни райони, като Южна Америка.

"Замърсяването с озон може да засили глобалното затопляне, което е много обезпокоително за района. Той е много чувствителен към промени в климата", каза Кутипурат.
Независимо от произхода на озона, тенденцията е обезпокоителна, подчертават учените. Озонът допринася за глобалното затопляне и може да ускори топенето на плаващия лед.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Сори, но тава са олигофренщини. Озонът е по-лек от въздуха и се издига и попълва озоновите дупки, като озоновият слой спира космическите лъчи. Пак искат да ни правят на идиоти... ХОРА БДЕТЕ!!!

21.06.2021 11:48:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.