• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

С колко ще поскъпне животът?

С колко ще поскъпне животът?
Мнения на икономистите Кузман Илиев и Стоян Панчев

/КРОСС/ „Има голям системен общоевропейски, дори световен проблем. Централните банки създават огромно парично предлагане и това покачва ценовите равнища". Това каза икономистът Кузман Илиев в днешното издание на предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов". Той обясни, че инфлацията в България е по-висока, защото бидейки в периферията на Еврозоната, нашата централна банка не участва в системата на другите централни банки.

„Те впръскват новите пари и покачват ценовите равнища. Затова се получава, че българският гражданин купува гръцките домати на по-високи цени от Париж и Брюксел", обясни икономистът. Зелената сделка вече е тук и тя се случва. Тя е скок и прескачане на стадий, посочи Илиев.

Това, което ние можем да направим, според него, е да се подготвим и да преструктурираме нашите мощности така, че да не се затварят от 2035 г., и да имаме стратегия.

Според икономиста Стоян Панчев пътят към нормализиране на ситуацията е да се спре наливането на пари в системата. Инфлацията в България е привнесена от Еврозоната. Пандемичната програма на практика създава паричното предлагане, което води до инфлацията. Декември се очаква преразглеждане на тази програма от Еврокомисията, но дали тя ще бъде намалена или премахната, според него зависи от това докъде ще стигне инфлацията в страните от Западна Европа.

Реалната инфлация не е официално обявената, категоричен бе Панчев. Точно страните от Централна и Източна Европа, които влязоха в Еврозоната, имат по-висока инфлация, посочи той.

Стоян Панчев изрази скептицизъм относно Зелената сделка. „Моето мнение е, че ВЕИ мощностите трябва да се развиват като биткойни, да бъдат оставени на естествения пазарен процес - да има иновации такива, каквито потребителите да могат сами да идентифицират", обясни икономистът. Затварянето на мощности и субсидирането на безработица няма да има положителен ефект, смята Панчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.