• 15 Авг 2020 |
 •  USD / BGN 1.6557
 •  GBP / BGN 2.1690
 •  CHF / BGN 1.8187
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Калоян Паргов: Случилото се с президентството е сигнал за пълзящ авторитаризъм и полицейщина

 Калоян Паргов: Случилото се с президентството е сигнал за пълзящ авторитаризъм и полицейщина

Битката с ГЕРБ може да бъде спечелена само, ако покажем на обществото нова политическа и обществена етика, заяви лидерът на столичните социалисти

/КРОСС/ Правата на всеки човек са накърнени, когато правата на един от нас за заплашени. С тези думи председателят на БСП - София Калоян Паргов започна доклада си пред делегатите на XIV Конференция на Градската организация на БСП в София.

"Провеждаме я в изключително сложна обстановка на открити и нарастващи граждански протeсти срещу арогантността и властовия произвол на управлението. Случилото се с президентството е сигнал за пълзящ авторитаризъм и полицейщина", заяви Паргов и допълни, че търпението на почтените граждани, на народа е изчерпано. "Настояват за промяна и я очакват. Искат справедливост и възмездие", посочи той.

„Управлението на ГЕРБ вкара страната ни в стопанска безпътица и социална безнадеждност. Държавността се разпада. Обезличават се институциите и се обезсмисля съществуването им", каза Калоян Паргов.

По думите му през отчетния период БСП е направила съществен напредък по отношение на възстановяване на влиянието и позициите си в политическия живот на страната. „Със своята работа и резултати Градска организация има съществен принос за този резултат", изтъкна лидерът на БСП - София.

Той посочи, че БСП постигна високи резултати на всички проведени избори през отчетния период, като отбеляза като емблематична победата на президентските избори на Румен Радев и Илиана Йотова. Припомни удвоения брой депутати и увеличения брой евродепутати, от които голямата част са от Софийската организация на БСП.

Калоян Паргов се спря и на резултатите от местните избори в София, като ги определи като много добри. Повече от двойното увеличение на общинските съветници от 7 на 15 и двама районни кметове - на „Изгрев" и „Младост". „На втория тур кандидатът, подкрепен от нас - Мая Манолова, получи, безпрецедентните за периода на прехода 189 186 гласа или 45,13% от вота. Силният резултат се дължи на единството в ляво, което успяхме да постигнем зад кандидатурата ни за кмет", каза председателят на БСП - София.

"Понастоящем представителите ни в градския парламент са влиятелна група. Решителният отпор и противодействието ни срещу порочното управление на ГЕРБ в столицата срещат подкрепа и дават резултати, заяви Паргов и допълни: Все по-често нашите действия се сливат с гражданските инициативи и протести в битката за повече справедливост, за по-добри условия на живот на хората, срещу кражбите и корупцията на управляващите".

Той заяви, че БСП укрепва все по-видимо авторитета си и печели уважението на гражданите в София. „Поставихме ГЕРБ и кмета Фандъкова в обяснителен режим и отбранителна позиция", изтъкна председателят на групата на социалистите в СОС.

Калоян Паргов отбеляза, че организационното състояние на Градската организация на БСП през отчетния период е стабилно."Софийската организация е стълб на единство в страната", каза той.

„Колкото и да ни обнадеждават тези резултати, ние не успяхме да постигнем основната си политическа цел - да свалим ГЕРБ и нейния едноличен владетел Бойко Борисов от политическата власт", посочи Паргов.

По думите му България и българите изглеждаме като изпаднали в безвремие, загубили ориентири и надежда за строителство на модерна и социална държава.

„Най-страшното последствие от ставащото е, че ставаме свидетели на постепенното изчерпване на националния дух на българите, на вярата в силата на нацията и в нейната държавност", изрази тревогата Калоян Паргов.

„Кризата засяга с особена сила София, нашата икономика, нашите съграждани. Тук се усещат най-силно икономическите и социалните сътресения", коментира той и ситуацията в столицата. „На фона на всичко това непрекъснатото самаохвалство на управляващите и лично на премиера Борисов изглеждат нелепо и цинично", заяви председателят на БСП.

По думите му днес политическата левица в световен мащаб е изправена ред предизвикателството да намери нови стратегии за отстояване на мястото си в политическата действителност. „Като част от традиционната левица ние се нуждаем от яснота по три въпроса: кого защитаваме, за какво се борим и как да комуникираме идеите си", счита Паргов.

„За левицата идва време за смели съюзи и нови ясни идеи, промотирани по умен начин пред обществото. Ако тази възможност бъде пропусната, за години напред рискуваме да останем в плен на фрагментирани правителства които се опитват, но не са в състояние да решат социалните проблеми", счита той.

„БСП може и трябва да победи ГЕРБ", каза Паргов и допълни, че критиката към управлението трябва да се съчетава със собствена ярка политическа идентичност. „Често се вкарваме сами в мисленето и действието на управляващите и „гледаме дърветата, без да виждаме гората", заяви той.

„Днес силата на БСП е и в стойността на моралните ѝ ценности. Битката с ГЕРБ може да бъде спечелена само, ако покажем на обществото нова политическа и обществена етика", каза в заключение Калоян Паргов.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Когато някой тича на площада с вдигнатия юмрук,не е ли редно да бъде задържан.

12.07.2020 07:17:06

Анонимен

Паргов, защо пълзящ? Та това е пълен установен фашизъм от ГЕРБ = Мафия...

11.07.2020 15:56:40

Анонимен

БСП ще си бъде винаги в опозиция,защото не е алтернатива на нищо.

11.07.2020 13:38:45

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.