• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Какво е хидроксихлорохин, лекарството, което се изпробва за лечение на коронавируса

Какво е хидроксихлорохин, лекарството, което се изпробва за лечение на коронавируса

/КРОСС/ По време на пресконференция на 19 март президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин, наред с други, се одобряват от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, за да бъдат изпробвани за потенциално лечение за COVID-19.

Не за пръв път тези лекарства се споменават като възможно лечение на коронавируса - предишно изследване на хидроксихлорохина във Франция показа обещаващи резултати - 50% от пациентите, първоначално дали позитивен тест за вируса, са дали негативен тест след едва три дена лечение, пише "Форбс".

Макар все още да е изключително неясно дали това може да е работещо решение, е от ключово значение да се разбере какво точно е това лекарство и какво вече се знае за него.

Какво е хидроксихлорохин?

Хидроксихлорохинът и тясно свързаното с него лекарство хлорохин са одобрени през 50-те години на миналия век, основно за лечение на малария. Оттогава са използвани за широк спектър от болести, включително лупус, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен и дори за усложнения от лаймска болест.

Как работи?

Един от аспектите, който е относително добре познат, е, че тези лекарства работят на молекулярно ниво, за да прекъснат критични процеси в клетките, деактивирайки имунния отговор на организма. Тъй като естественият имунен отговор е отговорен за възпалението и за други симптоми на болестта като болка, температура и т.н., този антиимунен процес работи, за да ограничи системни заболявания като ревматоидния артрит. Що се отнася до лечението на маларията, точният механизъм, по който това лекарство работи, като цяло не е познат.

Една от големите ползи от използването на тези лекарства е, че те са на пазара и се използват от дълго време, така че има известно количество информация за реакцията при пациенти, страничните ефекти и ефикасността им. Използването им, особено за ревматични разстройства и малария, се подкрепя относително добре от Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията. И освен това, тъй като съществуват от дълго време, има достъпни и техни генерични версии.

По-рано тази седмица изследователят Дидие Раул от френския университет Aix-Marseille, един от основните защитници на използването на хидроксихлорохин за лечение на новия коронавирус, обяви окуражаващи резултати от предварителни изследвания, включващи 36 пациенти с COVID-19, посочва "Нюзуийк".

Според чернова на документа шестима от тези пациенти са били без симптоми, 22-ма са имали симптоми на инфекция на горните дихателни пътища, а осем - на долните дихателни пътища.

Между началото и средата на март Раул и екипът му са лекували 20 от тези пациенти с 600 милиграма хидроксихлорохин ежедневно. В зависимост от симптомите им антибиотик, известен като азитромицин, също е бил добавян в лечението. Този антибиотик е смятан за ефективен срещу усложнения на бактериална белодробна болест. На останалите 16 пациенти не е давано лекарството.

Учените наблюдавали "значително" намаление на количеството на вирусните частици в пациентите, лекувани с хидроксихлорохин, и ефектът е бил подсилен от азитромицина, отбелязва "Медскейп".

След шест дена 70% от третираните пациенти били сметнати за излекувани, което значи, че вирусът вече не е бил откриван във взети от тях проби в сравнение с 12.5% от контролната група. Всички шестима пациенти, лекувани с хидроксихлорохин и с антибиотика азитромицин, са дали отрицателни тестове за вируса след шест дена.

Изданието отбелязва, че макар да е окуражаващо, е важно е да се отбележи, че това е непубликувано предварително изследване и резултатите трябва да се разгледат внимателно.

Изследването на Раул - първото, тестващо хидроксихлорохин върху пациенти - следва някои обещаващи резултати от Китай. Предварително проучване, включващо 100 пациенти, показва, че хлорохинът е ефективен при лечението на свързана с COVID-19 пневмония без наличие на сериозни странични ефекти според документ, публикуван в журнала BioScience Trends.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ГАЛИНА

С Лупус и ревматоиден артрит съм и търся хлорохин

09.04.2020 14:40:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.