• 19 Май 2022 |
 •  USD / BGN 1.8586
 •  GBP / BGN 2.3099
 •  CHF / BGN 1.8652
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 8°C

Николай Павлов: Цената на газа в България е почти два пъти по-евтина в сравнение с Европа

 Николай Павлов: Цената на газа в България е почти два пъти по-евтина в сравнение с Европа

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Николай Павлов, каза че проверките в дружеството текат от няколко седмици. „В петък са дошли с поредния конспект въпроси, на които трябва да се отговори и да се даде съответната документация. Това, което се стовари върху „Булгаргаз“ е шокиращо.“

През февруари 2015 г., когато ние поехме компанията,  задълженията са били близо 325 милиона лева, те са изчистени в период от три години, обясни Павлов.  „Към февруари месец  - 4 милиона, през всички години досега „Булгаргаз“ е на печалба. Ние отбелязваме рекорд през миналата година – близо 9 милиона. Ние се превърнахме в лидер на пазара. На фона на тази картина, сивите лампи на службите са пред офиса на „Булгаргаз“.

Ние приемаме проверките съвсем нормално, те дават възможност да се установят фактите и истината, но не по този демонстративен начин, категоричен е Павлов.

Изтичането на договора с азерската страна, влияе изцяло негативно на българската страна, заяви Павлов. „Договорът изрично дефинира точката, на която ще се получава газа от Азербайджан и това е интерконектора с Гърция.“

Ние нямаме тръба с гръцката страна и това е факт, въпросът със забавянето на строителството трябва да бъдат отправени към други институции. „Ние сме обаче засегнатата страна, защото не можем да получаваме всичките количества, които имаме по договор.“

Ако на 30 юни няма изграден газопровод, не можем да получаваме газ, другото ни временно споразумение изтича и на 1 юли се връщаме на изходно положение – да заплащаме газ, който не можем да получаваме, обясни Павлов. „Затова ние апелирахме и към правителството да започнат преговори, обаче трябва да получим информация от проектната компания, че ще има ново забавяне, но към настоящия момент няма такова известие към нас. По отношение на това ще има ли забавяне и след 30 юни, нямаме информация“.

Природният газ, нагнетен в Чирен, достига до топлофикационните дружества, до бизнеса и до борсата, допълни Павлов. „Ние не изнасяме газ. Ние сме до борсата, т.е. ние продаваме на борсата, оттам насетне какво се случва „Булгаргаз“ не го интересува“.

Цената на газа в България е почти два пъти по-евтина в сравнение с Европа, но за българския потребител това наистина е непосилно, в заключение каза Павлов. „Ние купуваме газ отвън по котировки, по ценообразуващи компоненти. В момента тенденцията е за намаление цената на природния газ. Надяваме се тази тенденция да се запази“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Люк

А заплатите и пенсийте в България са пет пъти по-ниски от европеските.Неговите доходи може да са по-високи и от техните, изглежда не е и чул, че сме на последно място по стандарт, не само в ЕС, но и цяла Европа.

17.01.2022 20:20:35

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.