• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Таско Ерменков "Няма специалист, който е загрижен за сигурността на електроенергийните доставки"

Таско Ерменков "Няма специалист, който е загрижен за сигурността на електроенергийните доставки"

/КРОСС/ "Решението на правителството с един от реакторите за АЕЦ "Белене" да бъде изградена нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" поражда много въпроси. За пореден път българското правителство взема решения без да си направи труда да информира обществеността какво стои зад тях. Кой е направил тази оценка? Какви са преимуществата на това решение? Какво ще се прави с втория блок на АЕЦ "Белене"? Докато това не стане ясно, няма как да коментираме дали е полезно или дали е вредно." Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ народният представител от ПГ "БСП за България" Таско Ерменков.

Според експерта по енергетика 2025 г. е неприемлив срок за затварянето на българските въглищни централи. "Няма специалист, който е загрижен за сигурността на електроенергийните доставки, който да каже, че ако затворим централите през 2025 г. в България всичко ще е наред с електроенергията. Затова от БСП инициирахме в парламента единодушно да се приеме решение - правителството да води такива преговори с ЕС по отношение за Зелената сделка, така че първо да се постигне максимално оползотворяване на мощностите на въглищните централи и второ - така да бъдат проведени разговорите, че в резултат на Зелената сделка да няма социално-икономически трусове в държавата", посочи Ерменков.

Социалистът коментира и взетото от парламента решение от 1 юли небитовите потребители на електроенергия да излязат на либерализирания пазар, като подчерта, че икономиката ни още не е готова това да се случи и за домакинствата. "Няма как и домакинствата да излязат на либерализирания пазар при положение, че все още не знаем колко са енергийно зависимите. Тук влизат хората, които имат животоподдържаща апаратура и не могат да живеят без електроенергия. Не е сега времето на тази революция на енергийния пазар. Важно е този преход да се случи така, че да се отчетат социално-икономическите последици за обикновения човек", отбеляза депутатът от левицата.

Таско Ерменков отрече тезата, че домакинствата ще плащат по-ниска цената на ток ако излязат на либерализирания пазар, защото не е ясно по какъв начин ще се формира тази цена. Той посочи за пример цената на природния газ и как заради флуктуиращата му цена на международния пазар, сега плащаме по-висока цена от тази, която се е обещавала само преди година.

"Като единствената парламентарно представена опозиционна партия протягаме ръка за провеждането на честни избори. Ние не правим предизборни коалиции за управлението на държавата, а се опитваме да изградим един обществен фронт за провеждане на честни и свободни избори. Който иска да се проведат честни избори, да застане от нашата страна на фронта, а който не иска сигурно ще застане от другата", заяви Таско Ерменков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.