• 21 Юни 2021 |
 •  USD / BGN 1.6438
 •  GBP / BGN 2.2799
 •  CHF / BGN 1.7876
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 21°C

Пчелите, микропластмасата и как насекомите участват в разпространението й

Пчелите, микропластмасата и как насекомите участват в разпространението й

/КРОСС/ Пчелите са сред от животинските видове, които изчезват с много бързи темпове в последните години. Това е наистина притеснително, защото от тяхната популация зависи в голяма степен изхранването ни - без опрашване няма реколта.
 В продължение на десетилетия учените наблюдават замърсяването на въздуха и през ефекта, който то оказва върху медоносните насекоми. Тежки метали, пестициди, радиоактивни отпадъци - всички те имат своето влияние. А напоследък един от найсериозните замърсители са оказва микропластмасата.

През 70-те години на миналия век се правят изследвания за пчелите и по-големите парчета макропластмаса и се установява, че насекомите изрязват от тях парченца с формата на полумесец - точно както правят с листата. Някои от тях дори занасят в кошерите си парченца от торбички, опаковки и други пластмасови изделия.

Днес обаче акцентът е върху въздействието между пчелите и микропластмасата. Насекомите са в досег с растенията, водата, почвата и въздуха, а всички те са пряко засегнати от замърсяването.
За проучването, проведено в Дания, учените събират хиляди пчели-работнички от 19 пчелина - девет в центъра на Копенхаген и 10 в крайградските и селските райони извън града. Те са взети директно от кошера, транспортирани са в чиста среда, след което се евтаназирани чрез замразяване и са старателно измити, за да се отстранят всички частици от тялото и краката им.

След това с помощта на микроскоп и инфрачервена светлина частиците са сортирани по размер, форма и вид материал. А резултатът е, че 15% от тях са микропластмаси, представляващи 13 различни синтетични полимера. Полиестерът доминира сред влакната, последван от полиетилен и поливинилхлорид. По пчелите също така полепват естествени памучни влакна.

Очаквано върху градските пчели са открити много повече частици микропластмаса. Но неприятната изненада е, че е голямо количеството им и при тези в крайградските и селските райони. Предположението на учените е, че вятърът разпространява частиците и така концентрацията им е еднаква в по-равните райони.
Тялото на пчелите е покрито от милиони косъмчета, чието основно предназначение е да пренася пчелния прашец от цвят на цвят. Но, оказва се, покрай него се закачат и куп други частици, на които не им е там мястото. Така микропластмасата се пренася лесно и чрез растенията, а пчелите се оказват част от процеса на разпространението на частиците по нашата планета, предава National Geographic.
Разбира се, важно е и доколко микропластмасата е опасна за самите пчели.

Учените все още спорят по въпроса дали насекомите вече са се адаптирали към

наличието на този материал в околната среда или не.

При експеримент, проведен в Китай, се доказва, че поглъщането на частици микропластмаса не води до повишена смъртност сред пчелите, но променя микробиома им, от което можем да заключим, че оказва негативен ефект върху съществуването им. Друг е въпросът, че химикалите, с които се обработва
пластмаса, могат да я направят в пъти по-вредна. А когато към тях добавим и
пестициди, коктейлът може да стане наистина смъртоносен.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.