• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Росатом започва 3D печат на клапани за изкуствена белодробна вентилация

Росатом започва 3D печат на клапани за изкуствена белодробна вентилация

/КРОСС/ „Русатом-Адитивни технологии" („РусАт"), част от горивната компания на „Росатом" - ТВЕЛ, е произвела прототипи и е готова да започне ЗD печат на клапани Вентури, които се използват в апарати за изкуствена белодробна вентилация. Необходимостта от тях се е увеличила многократно заради пандемията от коронавирус. Производствените мощности на „РусАТ" позволяват изработката на около 300 продукта седмично. При производството се използва биосъвместим полимер, а процесът не изисква допълнителна преработка.

Клапаните Вентури се използват заедно с аерозолни маски за дозирана кислородна терапия и осигуряват намалени концентрации на подавания кислород. Те са проектирани за употреба в продължение на няколко часа и изискват подмяна, което означава, че по същество са консумативи. Много държави се сблъскаха с недостига им, който в някои случаи се решава чрез ЗD печат на продуктите.

„Предприятията от руската атомна промишленост мобилизират възможностите си за борба с пандемията от коронавирус. Всички компании на „Росатом", специализирани в сферата на медицината и медицинското оборудване, търсят производствени и интелектуални възможности за бързо преориентиране към производството на оборудване и консумативи, от които медиците се нуждаят, за да се борят с коронавируса. Изпратихме информация за възможностите за производство на клапаните Вентури до Министерството на здравеопазването на Русия, Министерството на извънредните ситуации, Министерството на отбраната и Роспотребнадзор. Ако е необходимо, производството може да започне в близко бъдеще", обяви Алексей Лихачов, генерален директор на „Росатом".

Михаил Турундаев, генерален директор на „РусАТ", подчерта: „Нашата компания, като индустриален интегратор на „Росатом" в областта на адитивните технологии, проучи възможността за ЗD печат на клапаните за апарати за изкуствена белодробна вентилация, изготви прототипи и е готова да започне производството им за доставка в лечебни заведения. Освен клапаните, с помощта на ЗD печат могат да се произвеждат дихателни маски, респиратори и други медицински изделия".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ще ми се хвалят руснаците

Генералния директор на „РусАТ", подчерта: „Нашата компания, като индустриален интегратор на „Росатом" в областта на адитивните технологии, проучи възможността за ЗD печат на клапаните за апарати за изкуствена белодробна вентилация, изготви прототипи и е готова да започне производството им за доставка в лечебни заведения.. Айде не се хвалете, ами вижте генералния управител на БГ как ще залее света с ушитите в смолянско маски. Ще се молите за тях после, ама преди вас знаете ли колко държави са се записали?

05.04.2020 11:48:49

Анонимен

Браво, тук ще чакаме да ни доставят клапани любителите от цял свят. Идиот?

02.04.2020 16:44:06

Анонимен

То затова на всякъде излишък...

02.04.2020 15:51:01

Анонимен

Браво то любителите го правят отдавна в нормалния свят без научни колективи

02.04.2020 13:44:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.