• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Атанас Пеканов: Решенията, касаещи управлението и бъдещето на страната ни, трябва да се взимат само и единствено в България

Атанас Пеканов: Решенията, касаещи управлението и бъдещето на страната ни, трябва да се взимат само и единствено в България

/КРОСС/ Ситуацията се променя всеки ден, но аз продължавам да вярвам, че България има нужда от редовен кабинет и работещ парламент, за да се приемат всички тези закони, от които зависи дали тази година ще получим още европейски средства. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов по БНТ.

Той отказа да коментира записа от заседанието на Националния съвет на ПП, но допълни: „Имаше притеснителни изказвания, които може би не ни помагат да си спечелим доверие сред нашите партньори, и това ме притеснява. Трябва да вярваме и да надграждаме държавната администрация, но и трябва да държим на нейната деполитизация и независимост", заяви Пеканов.

Той бе категоричен, че решенията, касаещи управлението и бъдещето на страната ни, трябва да се взимат само и единствено в България.

По думите му в последните месеци са били направени много стъпки за приемането на България в „Шенген". „Има притеснения в някои страни, които се надявам да сме адресирали. Активно работихме с Австрия, там имат огромни притеснения по цялата тема за миграцията", коментира Пеканов.

Приемането на механизма за главния прокурор е същината на съдебната реформа, подчерта вицепремиерът. „Пише го във всички доклади за върховенство на закона, които Европа праща у нас. От него зависят и част от европейските средства, които страната ни може да получи. Благодарен съм на редовния кабинет, който започна работата по законопроекта и най-вече на министър Зарков в служебния кабинет, който финализира проекта, съгласува го с ЕК и вчера на-накрая бе приет. Но това не е всичко, да не се лъжем - има още работа", допълни вицепремиерът.

Попитан има ли опасност механизмът да не мине в Конституционния съд, Пеканов посочи, че според него законът е в правната рамка.

Тази година очакваме още две плащания по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност около 1,4 млрд. лв., обясни вицепремиерът. Все още не сме получили второто плащане, тъй като не сме приели нужните закони. До края на програмата през 2026 г. се очаква да получим още 8 млрд. лв., но не трябва да допускаме повече забавяния. „Имаме да наваксваме още закони от миналото плащане, за да можем да отключим следващите суми. Има стриктни правила. Третото плащане трябва да дойде през есента, но първо трябва да получим второто плащане. И по второто, и по третото плащане очакваме по 1,4 милиарда лева", обясни Атанас Пеканов.

По думите му страната ни се справя сравнително добре по Плана за възстановяване. „Получихме първия транш през декември месец. Това е 24% от цялата сума, която ще получим. Това ни поставя някъде по средата на всички страни членки. 2,7 милиарда получихме миналата година, остава да получим още 8 милиарда до края на 2026 г. Не трябва да допускаме обаче повече забавяния със законопроектите", подчерта той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да, ама какво ще стане със това, че сме лоялни партньори и евроатлантици.

28.05.2023 10:16:49

Анонимен

Не само че трябва да се вземат вътре в страната, но и трябва да са национално отговорни и съобразени с желанията на хората. Няма логика, управление на малцинство, да взема решения обвързващи страната, без възможност за безпроблемно денонсиране. Възниква е въпросът, как ще се проследи че едно или друго решение са взети в страната и то без натиск отвън, след като никога не се изследват възможните негативни последици и не се први баланс позитиви-негативи, от гледна точка на националните интереси.

28.05.2023 09:48:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.