• 20 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6699
  •  GBP / BGN 2.2327
  •  CHF / BGN 2.0990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Фестивал на пелина в село Змейово

Фестивал на пелина в село Змейово

/КРОСС/ Фестивал на пелина се провежда в старозагорското село Змейово. Посетителите могат да опитат близо 90 напитки от местни производители.

В селото се гордеят с пелина. Произвежда се във всяка къща.

„Аз съм му най-големият фен и мога да кажа, че за мен пелинът е не само еликсир, той е напитка, която доставя удоволствие, доставя много настроение", казва Емилия Петкова.

Напитката се прави от вино и билката сладък пелин, но тук идва и тайната рецепта на всеки един производител от Змейово.

„Всеки слага различни видове билки. Основната е сладкият пелин. Но се слагат и ябълки, дюли, круши и грозде. Другите билки - бял равнец, жълт равнец, жълт кантарион, мащерка - те се слагат избираемо. И тук идва майсторлъкът - кой какви билки ще сложи, за да стане по-хубав пелинът", разказва Валентин Вълев.

„Хубавият пелин трябва да има три качества: когато го отпиеш, трябва да ти засладни, след това трябва да загорчи и накрая да ти стопли корема. Това е качеството на добрия пелин, по това се отличава", обяснява Емилия Петкова.

„Личната рецепта на всеки е тайна и никой не си я казва. Тайната е във видовете билки, които се слагат след сладкия пелин, защото бъчвата се нарежда на пластове със сладък пелин и ябълките, и дюлите, и гроздето. А вече другите билки са си тайна на всеки производител", казва Валентин Вълев.

А пелинът в Змейово препоръчително се консумира с деликатеси, чието производство също е по тайна змеевска рецепта.

„С червено месо, хубаво змейовско мезе и суджук. Това е най-доброто", казва Валентин Вълев.

Емилия Петкова пък го предпочита със свински гърди, сварени в зелева чорба.

Змеевският пелин е известен не само в България и чужбина, а местните имат обяснение, защо е толкова неповторим. „Климатичните условия, надморската височина играят голяма роля в качеството на пелина", казва Емилия.

А учени от Тракийския университет са направили анализ на славния змеевски пелин. „Доказаха, че ние сме единствени в света с толкова сладък пелин в буретата", добавя Емилия.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.