• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Пенсионерите до 2025 ще могат да прехвърлят втора пенсия в НОИ

Пенсионерите до 2025 ще могат да прехвърлят втора пенсия в НОИ

/КРОСС/ Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с изплащането на вторите пенсии. Проектът на Министерски съвет бе подкрепен от управляващите, а ДПС и БСП се въздържаха. С поправките се регламентират три вида пенсии, които да се изплащат от универсалните пенсионни фондове.

Вторите пенсии ще могат да се получават пожизнено, разсрочено или еднократно. Последният вариант ще бъде в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за разсрочено или пожизнено изплащане.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените права.

Пожизненото изплащане на вторите пенсии, ще е за тези, които имат достатъчно средства в личните си партиди, така че да получат поне 15% от размера на минималната пенсия. Така през тази година най-ниският размер ще бъде 45 лева при минимална пенсия 300 лв.

За хората, чиито партиди не стигат за пожизнена пенсия, но надхвърлят 3 минимални пенсии, ще могат да получават парите си разсрочено.

Еднократно и накуп ще могат да си вземат парите тези, които в партидите си имат по-малко от 3 минимални пенсии.

Наследавяне на втората пенсия има, само ако тя е получавана разсрочено или пожизнено.

Дава се възможност и на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да изберат дали да прехвърлят партидите си в НОИ до 1 година преди тази възраст.

Тези, които не са прехвърлили партидите си от частните фондове в НОИ, а искат да го направят, ще имат срок до 30 юни тази година.

По време на дебата БСП се обявиха против предложените промени, като упрекнаха, те се правят в последни момент. Основна тема в разискванията беше и доклада на Комисията за финансов надзор, в който има много предложения за поправки на законопроекта.

Според социалистите текстовете са лобистки и защитават интересите само на пенсионните фондове.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че философията на законопроекта е да създаде ясно регулиране на фазата на изплащане от универсалните пенсионни фондове. По думите й това би улеснило информираният избор на лицата, подлежащи на допълнително, задължително пенсионно осигуряване. Тя обясни, че първите пенсионери се очакват през септември 2021 и със законопроекта се предлага детайлно уреждане на фазата на изплащане на пенсиите им.

Хасан Адемов е на мнение, че на този етап няма време за променяне на философията на законопроекта, каквито се предложенията на КФН.

Сега на последващ етап да се оспорва капиталовата адекватност и гаранциите с по-високи размери, означава че някога не сме си свършили работата, както трябва и това е нашият аргумент да се въздържим от подкрепа за този законопроект, който иначе дава възможност на първата кохорта пенсионери да получат своите пенсии",обясни Адемов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Рот Фронт

И за какво беше въведена тая система с "I.държавна пенсия без индивидуални партиди" и "II.частна пенсия с индивидуални партиди", въведена за захлебване на новопръкналите се БКП+ДС-пенсионно-осурителни компании от БКП-профсъюзния деятел и социален министър на Костов - другаря Нейков, който с разни мародрски коефициенти преполови пенсиите на работещите и произвебдащите продукт без да закача държавните пенсии на джандарите, фатмаците, ченгетата, партийците, ....!? "Десните" "анти-комунисти" БКП-ГЕРБ и ДС-МВРо връщат всички елементи на държавната репресивна и грабителска система от времето на "развития социализъм" на Тато от Правец, включително сливат пенсиите пак в "една единна държавна пенсия без индивидуални партиди"!

16.01.2021 10:51:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.