• 22 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8299
 •  GBP / BGN 2.3137
 •  CHF / BGN 2.0508
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 22°C

Заплатите и размерът на пенсиите - какви са очакванията за доходите след приемането в еврозоната

Заплатите и размерът на пенсиите - какви са очакванията за доходите след приемането в еврозоната
Анализ на икономистът Петър Ганев и бившият социален министър Христина Христова

/КРОСС/ Дебатът за пенсионната система в България става все по-труден, сложен и тежък и ситуацията става все по-трудна, заяви в студиото на "Денят започва" Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика.

С много усилия се опитваме да има някаква устойчивост на пенсионната система и да бъдат гарантирани пенсиите, но поради обективни, а и поради субективни причини, които са много неприятни - управленски и политически решения, се получиха големи дисбаланси, несъответствия и усещане за несправедливост.

По думите й, обективните причини включват демографската ситуация - намаляването на броя на работещите, на хората, които внасят осигурителни вноски.

А за субективните причини ще кажа само един факт: през последните три парламента бяха направени три преизчислявания на пенсиите, извън това, което се полага по Кодекса за социално осигуряване всяка година. И трите преизчислявания нямаха нищо общо с основния принцип на пенсионната система, че най-важен е приносът на човека в системата.

Факт е, че пенсиите са повече функция на състоянието на бюджета, на това дали има пари в държавата, и не толкова функция на индивидуалния принос, констатира Петър Ганев, старши изследовател в Институт за пазарна икономика.

Затова през последните години се свива тази разлика, тъй като основната политика беше минималната пенсия да се вдига ударно, добавките, които бяха фиксирана сума, да се вкарат в основната пенсия, сега и швейцарското правило за по-високия ръст на осигурителен доход, на инфлация, е солиден процент. Така че, пенсиите са функция на това, има ли пари в бюджета.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Затова го кажете открито, че и в еврозоната ще си останем най-бедни и за обикновените хора в България е без значение. Но за таях лева винаги е бил кумир.

06.06.2024 21:08:35

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.