• 21 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7960
 •  GBP / BGN 2.3206
 •  CHF / BGN 2.0188
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

Асен Василев: По-добре е трайно да се увеличават пенсиите на всички пенсионери, отколкото да се дават добавки на отделни групи

Асен Василев: По-добре е трайно да се увеличават пенсиите на всички пенсионери, отколкото да се дават добавки на отделни групи

/КРОСС/ „Позицията на Министерството на финансите, при моето управление, винаги е била да се дава трайно увеличение на пенсиите, а не еднократни помощи". Това коментира министърът на финансите Асен Василев по повод внесеното днес в Народното събрание предложение от народни представители от ГЕРБ-СДС и ДПС за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., с които да се даде възможност пенсионерите, които са с пенсия под 526 лв., да получат еднократна добавка от 75 лева за Великден.

Василев уточни, че причината за това е проста и може да бъде видяна в динамиката на пенсиите - и на средната, и на минималната пенсия, през последните около петнайсет години. През 2009 г. средната пенсия е 288 лв., през 2020 г. средната пенсия достига 382 лв. Това е увеличение с под 10 лева на година. През 2023 година, след като бяха направени трайни увеличения на пенсиите през 2021 и 2022 г., средната пенсия достигна 788 лева, а това е повече от двойно на средната пенсия от 2020 г.

Финансовият министър припомни, че от първи юли тази година е заложено със Закона за бюджета и в бюджета на НОИ средната пенсия да достигне 883 лева, което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лева еднократно и предизборно.

„Даването на добавки, дали ще ги наречем коледни или великденски, е изключително порочна практика, защото тя дели пенсионерите на групи. Също така раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски. Ние искаме пенсиите да се увеличават и те се увеличават", категоричен беше министърът.

Василев каза още, че тази година са осигурени средствата по бюджета на НОИ и минималната пенсия ще стане 580 лв., като линията на бедност за 2024 г. е 526 лв. Миналата година минималната пенсия е била 523 лв., при линия на бедност 504 лв., т.е. пенсионерите, даже на минимална пенсия, от 1 юли ще получават почти по 50 лева повече всеки месец трайно, защото тези средства те са си ги заслужили през техния принос в пенсионната система.

От направена справка от МФ в НОИ става ясно, че към края на февруари в бюджета на НОИ са събрани 6 милиона лева повече осигуровки, отколкото е предвидено. Към момента няма формиран излишък в НОИ. Затова финансовият министър е категоричен, че приемането на едно такова решение от Народното събрание в бюджета на държавното обществено осигуряване, компенсирано от централния бюджет, поставя под риск възможността да се направят трайните увеличения, които са заложени в бюджета за всички пенсионери тази година.

„Моят призив към Народното събрание е да не се заиграваме с популизма, а да направим това, което е правилно - нашите родители да имат достойни старини, които са базирани на трайно увеличение на пенсиите, които те получават - за всички пенсионери по Швейцарското правило, както е заложено в законодателството, всичко друго е евтин популизъм", заяви министър Асен Василев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Процентният брой на пенсионерите по отношение на заетите и производителността ви е проблем и затова такива като теб ги подлагат на геноцид.

03.04.2024 09:01:10

Анонимен

Коколчо, ти си длъжен да увеличаваш пенсиите с инфлационния индекс. Не е въпрос на желание. Тънката ти сметка е да ги увеличиш почти една година след началото на ударната инфлация. Като даваш статистика, дай и динамиката на нарастване на екзистенц минимума. Нещо хитрееш. Ще се окаже, че отново изоставаш с увеличението на пенсиите. Не само във времето, а и в размера.

02.04.2024 19:16:20

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.