• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Евакуираха пернишки квартал заради скъсаната дига на шламохранилището на ТЕЦ Република

Евакуираха пернишки квартал заради скъсаната дига на шламохранилището на ТЕЦ Република

/КРОСС/ Пернишки квартал беше евакуиран, след като се скъса дига на шламохранилище с пепел от ТЕЦ "Република".

Министрите Емил Караниколов, Емил Димитров и Младен Маринов пристигнаха на мястото на инцидента в пернишкия в кв. "Калкас". На място е и директорът на ГД „ПБЗН" Николай Николов.

Министърът на вътрешните работи заяви, че няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига. Кметът на града съобщи, че пукнатината на съоръжението вече е запушена.

„Предприемаме действия за запушване на пробива, който е на хвостохранилището, част от дигата се е разрушила, изтича вода. Към този момент няма опасност за населението. Въпреки това са предприети действия за частична евакуация, ако водата потече надолу.

Надяваме се тук с бързи темпове да запушим пробива и да продължим с укрепването на дигата. Всички са тук на място - и министърът на икономиката, и министърът на околната среда и водите.

Очакваме да започне и проверка от националното следствие, докладвано е на главния прокурор, той разпореди проверка. Но най важното е да запушим пробива, за да не изтича надолу повече вода".

Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че Районна прокуратура - Перник започва разследване по случая. Незабавно след постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието. Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура - София.

Районът е отцепен още на кръстовището в кв. "Хумни дол" и полицията е блокирала достъпа до самото шламохранилище. По информация на кмета на „Калкас" Надка Павлова са евакуирани три къщи в ниската част на квартала.

Под вода е стадионът в населеното място. Ограничено е движението по пътя София - Кюстендил и в двете посоки в района на детелината в пернишкия квартал "Хумни дол", съобщиха от ОДМВР. Колите се отбиват през центъра на Перник. Работата по укрепване на дигата продължава.

Инцидентът е станал тази сутрин. Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Районът е отцепен. Хората са предупредени. Засега няма пострадали къщи. На място има много техника. Карат се камъни, за да се запуши дигата.

В предаването "12+3" кметът на Перник заяви, че вече е запушена пукнатината в дигата.

"Спряха теча на вода към града. Изтече огромно количество вода. Сега тя се събира в друго по-малко шламохранилище", уточни той.

По думите на Владимиров това шламохранилище е трябвало много отдавна да не бъде използвано.

"От Топлофикация Перник трябва да търсим отговор защо не е започнала рекултивация на шламохранилището назад във времето".

По думите на Владимиров в момента се вземат проби от река Струма, за да се види дали изтеклото количество вода от шламохранилището е замърсило реката.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

намръщен

Като че ли някой е проклел този град

07.05.2020 15:40:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.