• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Отстраняването на неваксинираните лекари в Гърция води до тежък недостиг на персонал

 Отстраняването на неваксинираните лекари в Гърция води до тежък недостиг на персонал

/КРОСС/ Отстраняването от работа на неваксинираните лекари и други здравни работници от 1 септември, което трябваше да бъде стимул за ваксинация, доведе до тежък недостиг на персонал в системата на общественото здравеопазване в момент, когато Гърция е в поредна тежка вълна на пандемията от Covid-19. Това пише Kathimerini.

Според Министерството на здравеопазването, около 5500 здравни работници и друг персонал в държавните болници са били отстранени, а на още 1000 са казали, че не могат да работят в центровете за първично здравеопазване.

Проблемите са по-сериозни на места с малко персонал, например на няколко острова, според Профсъюза на служителите на държавните болници. На остров Наксос и двамата хирурзи, един от двамата микробиолози, двама от пет лабораторни техници, две от седем чистачки и пет от 30 медицински сестри, са отстранени. На по-малкия остров Аморгос четирима от осем служители няма да работят.

„Със сигурност има някои дисфункции - искам да бъда директен, но те са управляеми. Считаме, че с времето и персоналът, който се ваксинира, ще възобнови задълженията си и също така с активирането на тримесечни договори с доставчици на здравни услуги от частния сектор, дори тези дисфункции ще бъдат премахнати", каза новоназначеният министър на здравеопазването Танос Плеврис по повод създалата се ситуация.

Проблемът със здравните работници обаче, води към по-генералния въпрос, свързан с нежеланието на хората да се ваксинират. Въпреки всякакви примамки, стимули и непрекъснати съобщения, само 56% от населението е напълно ваксинирано. Това пада до 49% за хората на възраст 18-24 години, които все повече се разболяват от „делта" варианта на коронавирус.

Опасенията са, че училищата, които отвориха врати в понеделник, ще станат нови бази за разпространението на болестта, по-малко от един на всеки 12 до 17-годишни са ваксинирани.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стар български лекар

Нека го прочетат нашите български здравни администратори... Ако въведат и у нас същите фашистки мерки ще доубият умиращото българско здравеопазване... А може би това е истинската им цел....

16.09.2021 07:38:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.