• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Кирил Петков: Засиленото присъствие на НАТО в Черно море не е извънредна ситуация

Кирил Петков: Засиленото присъствие на НАТО в Черно море не е извънредна ситуация

/КРОСС/ Премиерът Кирил Петков направи актуален коментар за напрежението НАТО-Русия. Министър-председателят даде изявление пред медиите минути преди началото на съвместното заседание с правителството на РСМ в резиденция "Бояна".

От тук нататък Съветът по сигурността ще бъде основен орган за вземане на сериозните решения, когато става въпрос за сигурността, подчерта Кирил Петков.

Според него, на заседанието на Съвета днес ще се анализира ситуацията и ще се дадат препоръки за утрешното заседание на МС.

По въпроса за засиленото присъствие на корабите и самолетите на НАТО, Петков обясни:

Това не е някаква извънредна ситуация, а част от решението през 2016 г. за засилен "Air Policing" и засилено влизане в Черно море с военни кораби, но това е в тази рамка.

Днес ще обсъдим точно обстановката, допълни Петков.

Препоръката на Съвета по сигурността след заседанието днес ще бъде приета от МС и след това ще отиде в парламента, допълни премиерът.

Така че, българската общественост ще е напълно запозната с нашата стратегия и няма да има изненади, подчерта Кирил Петков.

Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че в момента "дрънчи на война", каза той в отговор на въпрос дали сме на ръба на война.

За съжаление, ескалацията се вдига, ние искаме деескалация и ние ще бъдем конструктивен партньор и съюзник на НАТО и ЕС, но да имаме ясната идея, че решенията, които се взимат, са базирани изцяло на българските служби за сигурност и на МС.

Аз съм сигурен, че ние ще вземем национално отговорна позиция, ще я представим. Тази позиция ще съответства изцяло и ще оптимизира българския интерес. Най-важното за нас е да сме сигурни, че решенията, които вземаме, са национално отговорни, заяви Петков.

Не е време да се упражнявате за политика, нещата, които трябва да се говорят и вземат като решения трябва да са на база истински анализ, а не пиар, категоричен е премиерът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

При акостирането на натовски кораби в български пристанища това е трайно присъствие в страна членка на НАТО, а не временно навлизане в Черно море. Ако българските самолети не са достатъчни за т.н. "Air Policing" над морето има достатъчно турски и румънски. Хайде стига с тези политически финтове като, че ли нищо особено не се е случило.

25.01.2022 14:27:46

Анонимен

А ако руснаците изкарат целия си черноморски флот срещу корабите на НАТО, това извънредна ситуация ли ще е? Имайки предвид, че за тях това е граничещо море. Хайде стига лицемерие. Никой не заплашва Украйна и ми омръзна да слушам за проблемите на тези неофашисти. Заради една страна с крадливо и лъжливо ръководство цял свят се сблъсква с енергийна криза. Само щатите раздуват истерия, при това лъжат като цигани, а бритите им държат исо.

25.01.2022 10:27:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.