• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Как да се предпазим от ухапване от змия?

Как да се предпазим от ухапване от змия?

/КРОСС/ Със затоплянето на времето започва сезонът на змиите. Влечугите излизат на припек с една единствена цел - да акумулират топлина от слънцето. 

Телефонът на Венцислав Петков, уредник в Екомузея с аквариум в Русе, е подаден в националната система 112 за справяне с проблема с ухапванията от змии. За БНР той сподели:

"Като зоолог обикновено обяснявам на хората да не вменяват на животните човешки качества. Повечето хора търсят човешкия облик - образ, поведение във всички диви животни, включително и в змиите. За съжаление, това оказва негативно влияние върху самите животни, когато им предадат злоба, отмъстителност, подлост или други типични качества за човека", каза Венцислав Петков.

В природата всичко е на базата на инстинкти, на някакви директни причини, които се случват в момента, допълни зоологът.

"Змия няма да ви ухапе, ако вие не я предизвикате, т.е. ако в природата се срещнем със змия, тя най-вероятно е уплашена много повече от нас и ще иска да бяга. Обаче, ако ние с нашия си страх не ѝ дадем шанс да избяга, тя няма да има друг избор освен да ни ухапе", подчерта Венцислав Петков. 

В България се срещат 18 вида змии, от които 6 имат отрова. Реално бихме могли да видим две отровни змии - пепелянка и усойница.

"Изследвано е, правено е статистическо проучване, че около 90% от смъртните случаи след ухапване от змия са заради разрив на сърцето", допълни Венцислав Петков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По-сложно е предпазването от мутрите - по-непредвидими са.

29.06.2020 22:02:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.