• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Преп. Параскева – Петка Търновска (Петковден)

Преп. Параскева – Петка Търновска (Петковден)

/КРОСС/ /КРОСС/ В 14-тия ден на месец октомври православните християни честват Петковден, посветен на преподобна Параскева-Петка Епиватска. Родена е през XIII век в семейството на българи в тракийския град Епиват, намиращ се на брега на Мраморно море. След като родителите й починали, тя разделила цялото си имущество на бедните и се посветила на Бога в малък храм в Иракли. Пет години по-късно, след поклонението си пред гроба Господен в Палестина, се заселила в Йорданската пустиня. Вече на преклонна възраст се връща в Епиват където умира. Мощите на светицата са един от трофеите, които донася през 1238 година в Търново цар Иван Асен ІІ след Клокотнишката битка. Наречена е Св. Петка Търновска. След завладяването на старопрестолния Търновград от турците, реликвите на светицата били отнесени първо във Видин, а после в Белград. Днес мощите й почиват в румънския град Яш. Сред литературните творби, свързани с житието и прославата на светицата, особено ценно е "Житие на света Петка" от патриарх Евтимий.

С народния празник Петковден българите отбелязват завършека на лятото и началото на зимата. Правят се курбани и сборове. На този ден става обикновено заплождането на женските домашни животни, известно като мърлене, овча сватба или коч курбан. По традиция Петковден поставя началото на семейно-родовите чествания, посветени на анонимния дух покровител на дома и имота и на светеца.патрон. Тези чествания са известни като светец, слава, служба, наместник, светого, запис, оброк.

От Петковден започват Вълчите празници, затова жените до Димитровден не работят с вълна. Наред с това те не бива да кроят и шият дрехи за мъжете, защото според поверието стадата и овчарите ще бъдат нападнати от вълци. Почине ли човек, облечен с дреха, шита през тези "вълчи дни", душата му ще се превърне във вампир или върколак.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.