• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Акад. Петрунов: До 8-12 месеца е имунитетът срещу COVID след ваксиниране или преболедуване

 Акад. Петрунов: До 8-12 месеца е имунитетът срещу COVID след ваксиниране или преболедуване

/КРОСС/ До 8-12 месеца имаме имунитет срещу COVID след ваксиниране или преболедуване. Това каза в "Тази сутрин" по bTV имунологът акад. Богдан Петрунов. Той уточни, че имунитетът, създаден от препаратите е по-специфичен, определи го като по-центриран.

Според него ваксинацията трябва да бъде задължителна за учителите, лекарите и всички здравни работници, пожарникари, транспортни работници и тези, които работят в контакт с много хора. "Нищо в момента не може да се справи по-добре с коронавируса, освен имунизацията. Ако продължаваме така, ще се гърчим с месеци и години", прогнозира той.

Академик Петрунов обясни, че имунитетът, който се създава от ваксинираните хора е много по-специфичен, той - го определи като много по-центриран. "Той създава антитела, които са много по-голям афинитет към вируса. Това е основание всички, които са имунизирани, да бъдат пак ваксинирани след 8 - 12 месеца", посочи акад. Петрунов.
Според него имунитетът, който се изгражда от преболедуването е по-специфичен и по-широк. "По-защитени са тези, които са ваксинирани, в сравнение с тези, които са преболедували. Ваксините дават една сравнително висока защита, над 50 на сто, в имунизираните хора, в зависимост от циркулиращия щам. С имунизацията срещу коронавируса създаваме така наречения трениран имунитет, подготвяме имунната система да реагира по-адекватно и по-качествено", обясни имунологът.

Според него ваксината може са пази и от други подобни вируси, а смесването на ваксините засилва имунитета. "Еволюцията на вируса ще е един безкраен процес, така че само имунизацията може да помогне", смята ученият. Досега министерството на образованието се справя в добре със ситуацията, отбеляза той. "Има изследване в Израел, че ротационното обучение - 1 седмица вкъщи, 1 - на училище, е много добро. Децата над 12 години спокойно могат да се имунизират", добави акад. Петрунов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стар български лекар

Най-задължителна трябва да е ваксинацията за академиците и член коредпондентите, за да опазим това безценно национално богатство, особено тези от тях, които самоотвержено работят по съвместителство и към Биг Фарма лобито....

02.09.2021 11:17:16

Анонимен

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

02.09.2021 10:18:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.